hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fény az alagút elején
Bérlakásprogram állami gondozottaknak

2011. 05. 13.
A fiatalok, különösen az állami gondozottak egzisztenciateremtése teljesen megoldatlan Magyarországon. Egy alapítványi kezdeményezés a pénzügyi szférát köti össze a gyermek­vé­delem­mel: a gyerekek életkezdési és otthonteremtési támogatását „megforgatva” rentábilis bérlakás­programot indított be, hogy az állami gondozásból kikerülőket „sínre tegye”. Programjuk nem csak ezeknek a fiataloknak nyújthat perspektívát.

Ahogy mondani szokás, először is nézzük, miből élünk. A fiatalok, kikerülve az állami gondozásból, megkapják az életkezdési támogatásukat, ami az addig összegyűlt családi pótlékaik összege. Ezt az életkezdési támogatást az állam kiegészíti úgy, hogy összesen legfeljebb 1,7 millió forint értékű otthonteremtési kerethez juthatnak, ami ingatlanvásárláshoz kevés, és csak legfeljebb másfél évig elég nekik albérletre. Időközben egyharmaduk hajléktalanná válik.

Általánosságban elmondható, hogy amikor kikerül valaki a gyermekotthonból, rendkívüli mértékben leromlik az élethelyzete. Ennek megakadályozására jött létre a „Mi szóltunk" Alapítvány a Pénzügyi Műveltségért, méghozzá egy biztosítási szakember és egy szociális munkás együttműködésének gyümölcseként.  Egy biztosítótársasággal karöltve tevékenykednek, miután láttak fantáziát abban, hogy az állami gondozottak gyámi számláján gyűlő családipótlék-összegeket egy biztosítási befektetési lehetőség révén gyarapítsák, s így akár százezres tételekkel is megnöveljék a kikerülő fiatalok életkezdési támogatását. Másrészt a bérlakáskoncepciójuk révén tartósan fedél alá is kívánják juttatni a fiatalokat úgy, hogy az érintettek a lehívott otthonteremtési támogatásukból 15 évre bérleti jogot váltanak az alapítvány tulajdonában lévő társasházi lakások egyikére. A lakást a piaci ár feléért, havi 25-30 ezer forint plusz rezsiért bérelik 15 évig. A bérleti jogot utána meghosszabbíthatják, vagy - egyfajta előtakarékossági konstrukcióban - idővel akár meg is vásárolhatják a lakást az alapítványtól, amely a biztosítási jutalékokból, bérleti díjakból és az államkötvényekbe fektetett tőke kamataiból működteti a rendszert, az ingatlankezelést is beleértve. Közben mindegyik fél jól jár: a biztosító, az alapítvány és legfőképpen maguk a fiatalok.

Szakemberek szerint egyedülállóan hiánypótló az alapítvány tevékenysége nemcsak a gyermekvédelem terén, hanem a pénzügyi szférában is. A kezdetek, azaz 2008 óta a „Mi szóltunk" idén jutott el a kibontakozásig: sikerült néhány megyében és a főváros néhány kerületében elindítaniuk programjukat, jelenleg mintegy 100 állami gondozott gyermek számláját irányították át kedvezőbb kamatozású termékekbe, mindegyiket személyre szabott módon, gyámokkal megtanácskozva, biztosítói garanciákkal és záradékokkal körbebástyázva. Leginkább azoknak a gyerekeknek a pénze gyarapítható, akiknek legalább 400-500 ezer forintjuk összegyűlt a gyámi számlájukon. Számításaik szerint, a jogszabályi változásokat is figyelembe vé­ve, az állami gondozottak közel egyharmadára lehetne kibővíteni a rendszert a megfelelő feltételek, nem utolsó sorban a pályázati források bővülése esetén.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!