hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kívül tágasabb!
Nemkívánatos bevándorlók: Brüsszel szigorítana

2011. 05. 13.
„Menekültcunamitól” tartanak Brüsszelben: ha túl sok bevándorló kopogtatna az unió ajtaján, az Európai Bizottság (EB) átmenetileg még a schengeni övezeten belül is visszaállítaná a határ-ellenőrzéseket. A feszült helyzetet új jobboldali mozgalmak és pártok is meglovagolják, legutóbb Dániában.

Az észak-afrikai és közel-keleti politikai válságok és fegyveres konfliktusok nyomán menekült­áradat lepte el az unió déli tagállamait. Silvio Berlusconi olasz kormányfő abban bízik, hogy rendkívüli uniós segítséget kap a menekültkérdés kezelésére, és nehezményezi, hogy ez eddig nem történt meg.

Idén már több mint 25 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba, legtöbben Tunéziából menekültek el, de Líbiából is szép számmal érkeztek. Innen sokuk francia nyelvtudása miatt Franciaország felé vette az útirányt, ahol egyre komolyabb feszültséget keltenek az utcákon, parkokban élő, magukat koldulásból, illetve a helyiek adományaiból fenntartó tunéziai menekültek. Párizs környékén százak alszanak a parkokban a szabad ég alatt, és várják, hogy sorsuk jobbra forduljon, azonban a kormánytól eddig semmilyen érdemi segítséget nem kaptak. „Szeretnék Franciaországban maradni, de a rendőrök zaklatnak, ezért továbbmegyek, talán Hollandiába vagy Londonba, vagy nem tudom, hova"- nyilatkozta egyikük a BBC párizsi munkatársának. Legtöbben munkát keresnek, mivel „Tunéziában nincs munka, ott semmi sincs" - állítják. A francia rendőrök rendszerint fogdába viszik őket egy-két éjszakára, aztán újra elengedik.

Az unió tagállamainak zöme (22 ország) csatlakozott a jelenleg 25 tagból álló schengeni övezethez. Mivel az övezeten belül gyakorlatilag semmilyen határellenőrzés nincs, ezért az illegális bevándorlók is szabadon mozoghatnak az unión belül, és szinte bármelyik tagállamba kontroll nélkül juthatnak el. Nicolas Sarkozy francia államfő és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök együttesen jelentette ki, hogy a kialakult helyzetben szükséges a schengeni övezet felülbírálása. A francia-brit politikai nyomás következtében az EB javasolta a határellenőrzések visszaállítását szükség esetén, bár ez szemben áll az áruk és személyek szabad mozgásának elvével, ami az európai integráció egyik alapgondolata.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!