hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Káoszelmélet - Újabb tervek a felsőoktatási reformra

2011. 05. 12.
Egy év, valamint két elvetélt koncepció után jutott el az oktatási államtitkárság odáig, hogy - kis túlzással - Bokros Lajos programja alapján valósítaná meg a felsőoktatás átszervezését. Egy kiszivárgott munkaanyag szerint Hoffmann Rózsa a felsőoktatási intézmények csaknem felét - köztük a Budapesti Corvinus Egyetemet - bezárná-összevonná. A kiszivárogtatást követően az államtitkár asszony egy újabb fordulattal közölte: az is lehet, hogy minden marad a régiben. A szakma szerint a legnagyobb baj, hogy nincs világos koncepció; egy fideszes szakpolitikus pedig úgy véli, Hoffmann intellektuálisan nem alkalmas a feladatra, ezért illene távoznia.

Kommunikációs szakember legyen a talpán, aki a jelenlegi helyzetben használható tanácsokat tudna adni a saját hitelét kormányzati körökben is „sikeresen" amortizáló Hoffmann Rózsának. Április közepén maga a miniszterelnök „égette le" egy kormányülésen a kereszténydemokrata oktatási államtitkárt azzal, hogy ízekre szedte a felsőoktatási törvény koncepcióját - amelynek első verziója korábban már megbukott. A javításra két hetet kapott Hoffmann, ám jó, ha május végére a kormány asztalán lesz az anyag. Helyzetét nehezíti, hogy az államtitkárságáról kiszivárgott egy munkaanyag, amely szerint felszámolnák a felsőoktatási helyek közel felét; néhány szakon, például a jogász- és közgazdászképzésben pedig korlátoznák a diákok számát. Az egyetemi-főiskolai struktúra átalakítása a Széll Kálmán-terv miatt szükséges. A márciusban bemutatott reformcsomag három év alatt, összesen 88 milliárd forintot vonna ki a felsőoktatásból. Ennek érdekében a jelenlegi 29 állami fenntartású intézményből csak 16 maradna meg. A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy lehetőségként merült fel a budapesti Corvinus Egyetem önállóságának megszüntetése is - ez ellen azonnal „gyorsreagálású" élőlánc tiltakozott.

Hoffmann Rózsa igyekezett hűteni az indulatokat, ezért hangsúlyozta, hogy jelenleg csak ötleteket gyűjtenek a racionalizálás mikéntjéről, és intézménybezárással kapcsolatos kormányzati szándék „nincs és nem is lesz". (Lázár János fideszes frakcióvezető egyszerűen csak „ötletbörzéről" beszélt a történtek kapcsán.) Sőt, az államtitkár asszony már abban sem volt biztos, hogy bármilyen integrációra sor kerül. Ennek némiképp ellentmondva hozzátette, hogy a felsőoktatás átalakításáért kiáll, hiszen irracionális és gazdaságtalan, hogy 210 telephelyen és 160 karon zajlik képzés. Az viszont nem jó megoldás, ha mindenhonnan „elcsípünk" egy-két keretszámot és utána öt-hat hallgatós szakok lesznek, hanem bizonyos helyeken meg fog szűnni néhány szak államilag finanszírozott formában - magyarázta.

A változtatások szükségességével a Magyar Rektori Konferencia is egyetért, amely ugyanakkor közleményben hangsúlyozta, hogy „ennek a folyamatnak nem rövid távú pénzügyi megfontolásokon, hanem hosszú távú szakmai szempontokon kell alapulnia". Az egyetemi vezetők rámutattak: a magyar felsőoktatási intézmények száma nem különbözik a legtöbb európai országétól, viszont az oktatott szakok száma jelentősen eltúlzott, így az intézmények működése nemzetgazdasági szinten kevésbé gazdaságos és hatékony. „Az ilyen irányú, a szakok számát csökkentő átalakításban az egyetemek és a főiskolák szakmai közreműködése nélkülözhetetlen" - írták.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!