hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 06. 08. (XVI/23) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ítélet Mubarak ellen

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték gyilkosságban való bŐnrészesség vádjával az egykori egyiptomi elnököt, Hoszni Mubarakot, aki a vád szerint 850 tüntet meggyilkolásában mŐködött közre 2011-ben, a Tahrír téri tüntetések idején. Az ítéletet azonban sokan túl enyhének tartják.

Hajsza a szíriai vegyi fegyverekért

Minden szinten felgyorsultak az események Szíriában: a hulai mészárlások után a nyugati országok és a damaszkuszi kormány kölcsönösen kiutasították egymás diplomatáit, miközben a felkelés kezdete óta a leghevesebb harcok dúlnak a Földközi-tenger partvidékén, Latavi a tartományban. Az elhúzódó káosz azzal a veszéllyel jár, hogy terrorista csoportok kezébe juthatnak a szíriai vegyifegyverkészletek és a Scud rakéták.

Anglia gyémántja

„Nagyon vicces volt” – emlékezett a II. Erzsébet megkoronázása előtti napokra a brit trónörökös a BBC dokumentumfilm-jében. A családi videókkal is tarkított film egyik jelenetében Károly herceg felidézte, ahogyan a királyi „Mama” 1953-ban a koronázásra készülve otthonában gyakorolta a korona viselését. „Emlékszem, ahogy feljött hozzánk, éppen fürdettek minket, és a fején korona volt. Nagyon viccesnek találtuk, ahogy gyakorolt.”

SMS-politika

Tony Blair volt kormányfő személyében a legmagasabb rangú politikus, Jeremy Hunt kultuszminiszter esetében pedig már a jelenlegi brit kormány került a Leveson-bizottság fókuszába a múlt héten. Tony Blair ügyében a bizottság azt vizsgálta, hogyan kerültek a Labour-kormányok bensőséges viszonyba Rupert Murdoch médiamogullal és lapjaival. Jeremy Hunt esetében már az volt a kérdés, etikusan járt-e el a kabinet tagja, aki alig leplezetten igyekezett James Murdoch segítségére lenni a BSkyB tévétársaság felvásárlásában.

Imák és imámok

Ha egy ismert francia napilap vallásról beszél és a vallásszabadságról értekezik, ahogy azt a Le Monde tette néhány napja, akkor egészen biztosak lehetünk abban, hogy valami történt. Az iszlám és a zsidó–keresztény kultúra kapcsolata, a vallás megváltoztatásához való jog és a vallásszabadság kérdése egy konferencia kapcsán került napirendre Párizsban, a pünkösdi hétvégén.

Kitiltva Európából - Feketelistás légitársaságok

A hétvégi súlyos afrikai repülő­gép-szerencsétlenségek újra ráirányítják a figyelmet a repü­­lés­biztonságra, illetve annak hiányára. Az Európai Unió minden évben jelentést ad ki azokról a légitársaságokról, amelyek nem ütik meg a repülésbiztonság európai színvonalát, s ezért ki vannak tiltva az EU légteréből.

Mindhalálig hatalom

Hugo Chávez venezuelai elnök vadonatúj lakással jutalmazta hárommilliomodik Twitter-követőjét. A kampányfogás alátámasztja Chávez nyilatkozatait, miszerint továbbra is eltökélt szándéka versenybe szállni a harmadik elnöki ciklusért a közelgő választásokon. A nagybeteg vezető azonban a hírek szerint egyáltalán nem biztos, hogy megéri az októberi eredményhirdetést.

Kampány bukkanókkal

Mitt Romney jelöltté válásával kezdetét veszi a valódi választási kampány Amerikában, amelyben Barack Obamának is ki kell terítenie a kártyáit. A hivatalban lévő elnök legerősebb témája egyre inkább a terror elleni harc. A kíméletlen drónháború miatt, amelynek során a héten is egy magas rangú al-Kaida-vezetőt likvidáltak, sokan úgy vélik, Obama semmivel sem galamblelkűbb, mint elődje volt, sőt sokkal inkább ő a „felszteroidozott” George W. Bush.

Belföld

Interjú Ángyán József lemondott vidékfejlesztési államtitkárral

Utóda, Budai Gyula államtitkár azt nyilatkozta, nem érti, hogy miért kritizálja a jelenlegi állapotokat, hiszen Ön írta alá azt a törvényt, ami szabályozza a földpályázatokat.

Orbán két éve - Hack Péter írása

A 2010-es választásokat követően megalakult parlamenti többség jól láthatóan keserűen és indulatokkal telve „ünnepli" a kormány kétéves születésnapját. A Fidesz választóinak többsége biztosan nem erre a helyzetre számított az Országgyűlés mandátumának félidejében. A gazdaság rosszabb állapotban van, mint azt remélték, az ország nemzetközi megítélése rosszabb, mint az utóbbi negyven évben bármikor. A harminc év alatti korosztály fele elvágyódik az országból. Van-e lehetőség ebben a helyzetben látványos megújulásra? A Horthy-nosztalgiák élesztgetésével biztosan nem.

Az évszázad rendőrségi korrupciós botránya

Rendőrségen belüli leszámolást is sejtenek forrásaink a BRFK és a Nemzeti Nyomozó Iroda operatív vezetését megrázó korrupciós botrányról. Sándor István „Papa" főnyomozó, aki az egyik gyanúsítottról egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt név szerint is beszélt, testi épsége védelmében elhárította lapunk megkeresését. Egy neve elhallgatását kérő rendőrségi szakértő pedig azt állította, hogy az egyik, általa személyesen ismert rendőr gyanúsított kapcsán elképzelhetetlennek tartja a korrupciót.

Az utolsó haladék

Varga kérte, Rogán teljesítette. Rövid úton elintézték egymással, hogy e hét hétfőjén a parlament ne fogadja el a jegybanktörvény módosítását. Mert ha ez megtörténik, Varga Mihály újdonsült főtárgyalóként már aligha teheti hasznossá magát. Az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap ugyanis múlt héten megüzente, hogy a legutolsó indítvány sem elég a hitelszerződésről megkezdendő diskurzushoz. Amit egyébként a kormány házatáján jó ideje tudtak, csak megpróbáltak úgy tenni, mintha nem tudnák.

Oligarchák, titkok, patkányok

Felcsút, 2010. február Ángyán József egyetemi professzor Orbán Viktor házában vendégeskedik. Jelen van még Fazekas Sándor, akit az elsöprő választási győzelemre készülő Orbán leendő vidékfejlesztési minisztereként nevez meg. A leendő kormányfő a mezőgazdaságról beszélget vendégeivel. Ángyán a kétórás eszmecsere végén átad Orbánnak egy tizenöt oldalas feljegyzést, melyben a követendő agrárstratégiával kapcsolatos gondolatait rögzítette. A történet egy pénteki napon játszódik. Ángyán hétfőn értesítést kap: ő lesz a második Orbán-kormány vidékfejlesztési államtitkára, a tizenöt oldalas feljegyzés pedig a kormányprogram alapja. Biatorbágy, 2012. május 30. Ángyán József egyetemi professzor a helyi faluházban tart előadást. Január óta nem államtitkár. Lemondott, mert vállalhatatlannak tartja, ami vidékfejlesztés címén zajlik. A vidéket járja, adatokat gyűjt, elemez és publikál. A teremben körülbelül 70 gazdálkodó hallgatja időnként szenvedélyes előadását arról, hogy az agrárium a 24. órában van.

Ki finanszírozza a diákokat?

Lezárult az iskolaátadások idei rohama. A mellkasok már a cél­szalagnak feszültek, mikor még javában zajlott az üzengetés: Erdő Péter a kormánynak szólt be, a kormány az önkormányzatoknak. Miközben az elmúlt pár hónapban nagyjából száz önkormányzati intézmény vándorolt egyházi fenntartóhoz, országos érdeklődés csak a Hit Gyülekezete két iskolaátvételét övezte - a krisztofób Jobbik és a helyi Fidesz-potentátok koalíciós erőfeszítésének köszönhetően.

Szakképzetlenek törvénye

Az Országgyűlés elfogadta a módosított szakképzési törvényt, amely idén szeptember 1-jétől érvénybe lép. A háromévesre redukált képzéstől nem sokat javul a gazdasági szféra vagy az oktatásügyi büdzsé helyzete, viszont a gyerekek végképp eleshetnek a piacképes szaktudás megszerzésének lehetőségétől.

Hit és értékek

A Szövetség csapata

Januártól több hónapon át futott az M1 program- ján A Szövetség című bibliaismereti vetélkedő. A kezdeményezés váratlanul kedvező fogadtatás- ra talált: az általános, időnként felszínes ismereteket célzó kvízjátékokkal szemben a Biblia köré szervezett vetélkedő rendszeresen több százezer nézőt ültetett a képernyők elé. A szuperdöntőt egy debreceni tanárcsalád nyerte. Máté Józseffel, a Hit Gyülekezete által fenntartott Bornemisza Péter Gimnázium magyartanárával az eredményhirdetés után beszélgettünk.

Bibliaóra a rezidencián

A Jerusalem Post 2011 decemberében számolt be először arról, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette: a jövőben a rezidenciáján rendszeres Biblia-tanulmányokat kíván folytatni meghívott vendégekkel, neves rabbikkal, bibliai történészekkel és archeológusokkal. A csoportot nem sokkal korábban elhunyt tudós apósa, Shmuel Ben Acri tiszteletére Ben Acrinak nevezte el. Netanjahu arra hivatkozott, hogy elődei közül David Ben Gurion és Menahem Begin is rendszeresen vendégül látott hasonló csoportokat azzal a céllal, hogy elmélyítsék Izrael alapító okirata, a Biblia iránti szeretetüket.

A Bilderberg-mítosz

„Adják vissza az országunkat!”, „Elég volt a 0,001% uralmából!”, „1954 óta szervezik a bankárok a világkormányt” – ilyen és ehhez hasonló táblákkal tüntetett több száz ember egy festői környezetben fekvő erdei szálloda közelében az amerikai Virginia államban fekvő Chantilly településen. Itt gyűlt össze ugyanis június első hétvégéjén a fejlett világ mintegy 150 gazdasági, pénzügyi, politikai és médiavezetője, hogy három napon át kötetlen megbeszéléseket folytasson egymással. A csúcstalálkozót 1954 óta minden évben megtartják, a CNN és más globális hírtelevíziók mégsem küldtek soha tudósítót a konferenciára. Sokáig még a rendezvények helyszíne is titkos volt, ám az Occupy mozgalom idén először online csatornákon nemzetközi tüntetést szervezett a helyszínre.

HÁTTÉR

Ingyen is lehet autózni - Szenzációs magyar mérnöksiker

Egy átlagos autó 1 liter üzemanyaggal körülbelül 14 kilométert képes megtenni. A Kecskeméti Főiskola hallgatói olyan járművet építettek, ami 1 liter benzinnel 2696 kilométert halad. Ezzel az autóval havi 300 forintból, vagyis gyakorla­tilag ingyen lehetne közlekedni. Hogy miért nem ilyen autókkal járunk? Többek között erre is kerestük a választ a jármű konstruktőreinél.

Náci apák öröksége

Az egész Európára kiterjedő válság hatására erősödő szélsőséges mozgalmak egyre inkább fókuszba állítják a szélsőjobboldal múltját. A BBC nemrég Hitler gyermekei címmel dokumentumfilmet vetített, amelyben öt náci háborús bűnös leszármazottai szólaltak meg. A rendező, az izraeli Chanoch Ze’evi szerint hasonló érzelmi tüneteket produkálnak a szégyenkező utódok, mint a borzalmak túlélői.

Világszínvonal nettó 110 ezerért

A Rajkó zenekar megalakulása óta nem nézett szembe olyan súlyú kihívással, mint amilyennel most – állította a Heteknek adott interjújában Gerendási István, az együttes igazgatója. A világhírű zenekar és a velük együttműködő tánccsoport a létéért küzd. Az ok: miután nem tagozódtak be a közigazgatási tárca alá, nem kapnak állami támogatást, ráadásul a minisztérium létrehozta „kormánykompatibilis” alternatívájukat, a Rajkó Nemzeti Zenekart.

A boldogság kell, az üdvösség nem

Nagyon sok első generációs értelmiségi kerül be az egyetemre, de a felsőoktatáson belül sajátos kasztrendszer működik: vannak elitszakok és -karok, ahová továbbra is főként a többgenerációs diplomások juthatnak be. A felsőoktatás eltömegesedése „felhígítja”, de egyben sokszínűvé is teszi a hagyományos értelmiségi értékrendet – sok egyéb mellett ez derül ki a debreceni Campus-lét egyetemistavizsgálatból.

A Jó, a Rossz és a Csúf

Varga Mihály kérésére elhalasztotta a Fidesz-frakció a jegybanktörvény változtatásáról szóló módosítások végszavazását, mert nemzetközi szervezetek elfogadhatatlannak tartották egy passzusát. A visszakozás indoka egyszerű volt: a kormány el akarta kerülni, hogy újabb forintválság robbanjon ki, hiszen ismét 310 forint felé közeledett az euró árfolyama.

Nincs lesüllyedésérzés

Az európai középosztály tagjai a válság ellenére sem érzik azt, hogy a szüleikhez képest lesüllyedtek volna. A magyarok továbbra is a legelé­gedet­lenebb európai népnek számítanak. Érdekes viszont, hogy nálunk gondolják úgy a szülők, hogy legalább a jövő generációjának jobb legyen az élete.

KÁVÉSZÜNET

Rasszizmus, rossz közbiztonság, politikai bojkott kíséri az Eb-t

Úgy tűnt, szép gesztus a 2012-es Eb megszervezésének jogát a totalitárius rezsimek uralma után éledező Ukrajnának és Lengyelországnak adni, a döntés helyességét azonban egyre többen kérdőjelezik meg. Szakértők már egyenesen „PR-katasztrófáról" beszélnek, miután az európai csúcsvezetők és az UEFA kritikái után a rendezőknek újabb nehézségekkel kell szembenézniük.

Aki emberközelivé tette a monarchiát - Fülöp herceg kalandos élete

Az Egyesült Királyság II. Erzsébet gyémántjubileumát ünnepli. Az idő előrehaladtával egyre több az ok az ünneplésre: amellett, hogy a királynő 60 éve lépett a brit trónra, férje, Fülöp a napokban tölti be a 91. életévét. Erzsébet királynő oldalán mára a herceget mint a brit koronát valaha szolgált leghosszabb ideje hivatalban lévő és legidősebb királyi hitvestársat jegyzik. A 65 éve házas királyi pár háttérszereplő, ám nagyon is aktív tagjának élettörténete egyaránt tetszetős lehet a lányregények, de a kalandkönyvek, sőt, a sportújságok vagy akár humorlapok kedvelői szemében is. (2012. 06. 08.)

Dress code: a ruha teszi az embert

Míg Európában és az Egyesült Államokban évtizedek óta hagyomány megjelölni különböző rendezvények, alkalmak kötelező ruhaviseletét, addig nálunk még csak mosolyogva és értetlenül fogadjuk azokat az angol kulcsszavas kifejezéseket, dress code-okat, amelyekkel meghívók végén, apró betűs megjegyzésként találkozunk. Habár a magyar szólás azt tartja, hogy nem a ruha teszi az embert, ez csak bizonyos értelemben igaz. Léteznek ugyanis olyan öltözködési etikettek, írott és íratlan szabályok, amelyeknek betartása mindenkire érvényes, hiszen azok megszegése negatívan hathat megítélésünkre.

Orrtyű és sünfagyi

A szív ügye címmel jelent meg Finta Szilvia Hanna első gyermekverses kötete, amely a június 7-11. között sorra kerülő 83. Ünnepi Könyvhét és 11. Gyermekkönyvnapokon debütál. A forma a szabadabb, hétköznapibb nyelvet használó svéd típusú gyerekversek hagyományaiba illeszkedik, a tartalom azonban súlyosabb, nehezebb témákat is felvet, mindezt persze a gyermeki naivitás és őszinteség tükrében.

Teniszünnep

A franciák nyílt teniszbajnokságának tizenöt napján csaknem 500 ezer néző fordul meg a helyszínen. Jó nézni a legjobbak játékát, technikai tudását és titkon reménykedni, hogy elsajátíthatunk tőlük valamit. A legzseniálisabb gépek 21 megapixelének sincs esélye visszaadni azt a látványt, amit a szem csodálatos objektíve nyújtani és elraktározni képes. Ennek ellenére péntektől vasárnapig azoknak is maradandó élményben lesz részük, akik képernyőn keresztül követik a Roland Garros finisét.

Futballtangó Keletről

Június 8-án elgurul a Tango 12: a 2012-es Európa-bajnokság hivatalos labdája a Lengyelország-Görögország csoportmérkőzéssel indul útjára, hogy három héttel később, július 1-jén, a kijevi döntőben eldőljön, ki emelheti magasba a Henri Delaunay-trófeát. Bár a torna magyar vonatkozása Kassai Viktorra és segítőire, a magyar gyepszőnyegre és a magyar freestyle-világbajnok, Kovács Péter bemutatójára korlátozódik, az izgalmak számunkra is garantáltak. Hetek-esélylatolgatás a csoportkörre.

Idegen elemek

Úgy tűnt, szép gesztus a 2012-es Eb megszervezésének jogát a totalitárius rezsimek uralma után éledező Ukrajnának és Lengyelországnak adni, a döntés helyességét azonban egyre többen kérdőjelezik meg. Szakértők már egyenesen „PR-katasztrófáról" beszélnek, miután az európai csúcsvezetők és az UEFA kritikái után a rendezőknek újabb nehézségekkel kell szembenézniük.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!