hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán két éve - Hack Péter írása

2012. 06. 07.
A 2010-es választásokat követően megalakult parlamenti többség jól láthatóan keserűen és indulatokkal telve „ünnepli" a kormány kétéves születésnapját. A Fidesz választóinak többsége biztosan nem erre a helyzetre számított az Országgyűlés mandátumának félidejében. A gazdaság rosszabb állapotban van, mint azt remélték, az ország nemzetközi megítélése rosszabb, mint az utóbbi negyven évben bármikor. A harminc év alatti korosztály fele elvágyódik az országból. Van-e lehetőség ebben a helyzetben látványos megújulásra? A Horthy-nosztalgiák élesztgetésével biztosan nem.

A héten három tekintélyes független nemzetközi szervezet is súlyos kritikákat fogalmazott meg a magyarországi helyzettel kapcsolatban. A Freedom House jelentése szerint Magyarországon romlott a demokrácia helyzete az utóbbi két évben. Ugyanerre a következtetésre jutott a Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet is, amely néhány kelet-európai EU-tagállam - így Magyarország - esetében úgy látja, hogy az Unióhoz való csatlakozás óta visszalépés történt a jogállamiság és a demokrácia területén. Az Európa Tanács Joggal a Demokráciáért elnevezésű szervezete, az úgynevezett Velencei Bizottság újabb négy magyar törvénnyel kapcsolatban fogalmazta meg aggályait.

Nem vitás, a kormány egyfelől súlyos örökséget vett át elődjétől. Az ország eladósodottságáért nem vitatható a szocialista-szabaddemokrata kormányok felelőssége. Az új parlamenti többségnek az ország költségvetésének alakításakor az elődjei által kialakított kényszerpályán kell mozognia. Az állam bevételeinek tekintélyes hányadát már az előző években elköltötték, így a jelenlegi kormányzat csak az előre el nem költött bevételekről tud rendelkezni. Az örökség másik része a rendszerváltás eredményeként létrejött demokratikus intézmények iránti bizalom súlyos megrendülése volt. Az is nehezen vitatható, hogy ezért a helyzetért is súlyos felelősség terheli a korábbi kormányokat. A kormányzó pártok azonban nagyot tévedtek, amikor politikájuk középpontjába ennek a hangulatnak a kiszolgálását, és nem megfordítását helyezték.

A választásokon a szavazáson résztvevők többségének támogatását megnyerő pártok nagyon nagy bizalmi tőkével kezdték kormányzásukat. Ennek a tőkének jelentős részét mára elpazarolták, részben annak köszönhetően, hogy a kormányzati döntéseket sokszor a sértettségből eredő indulatok és valódi politikai téveszmék, és nem a nemzet jólétét szolgáló ésszerűség diktálta. A kormányzat kezdeti kalandor megfontolások után jól ismerte fel, hogy az ország elemi érdeke az államadósság csökkentése és a foglalkoztatottság növelése. Ezeket a célokat azonban nem pusztán gazdaságpolitikai lépésekkel, hanem az ország iránti bizalom helyreállításával és megerősítésével lehetne csak elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!