hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Jó, a Rossz és a Csúf

2012. 06. 14.
Varga Mihály kérésére elhalasztotta a Fidesz-frakció a jegybanktörvény változtatásáról szóló módosítások végszavazását, mert nemzetközi szervezetek elfogadhatatlannak tartották egy passzusát. A visszakozás indoka egyszerű volt: a kormány el akarta kerülni, hogy újabb forintválság robbanjon ki, hiszen ismét 310 forint felé közeledett az euró árfolyama.

Tavaly novemberben a pesszimista hangulatú nemzetközi üzleti környezet és a magyar gazdaságpolitika kudarca miatt a forint drámaian meggyengült (vagyis bóvliba vágta Magyarországot a Standard & Poor's hitelminősítő). A kormány, feladva a korábbi IMF-ellenes politikáját, váratlanul a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordult pénzügyi segítségért. A politikai élet „szépsége", hogy a Nemzetközi Valutaalap kipaterolását büszkén felvállaló Matolcsy Györgynek kellett visszahívnia a nemzetközi bank tárgyalódelegációját Magyarországra. A hírre a forint árfolyama azonnal erősödött, majd később azokra az elemzésekre, hogy a kormány csak taktikai okokból, a pánikhangulat csökkentése miatt kezdett tárgyalni a világszervezettel, de valójában nem akar megegyezni velük, újra gyengülésbe kezdett a magyar fizetőeszköz. (Ezzel a játékkal a törökök másfél évig tudták húzni a tárgyalásokat.)

Úgy tudni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök számára a forintárfolyam kiemelten fontos, a környezetéből kiszivárgott információk szerint 310 körüli eurónál állítólag már félóránként kérdezgeti az állást. A miniszterelnök politikai cselekvését gyakorlatilag kívülről csak ez a tényező tudja megváltoztatni. Magyarázatként azt mondják erre az ismerői, hogy ösztönösen érzi a „népet". Tisztában van ugyanis azzal, hogy a gyenge forint milyen óriási veszteséget okozhat millióknak, a forint bedőlése megbuktatná a Fideszt. Az IMF és a magyar kormány közötti tárgyalások kulcselemévé éppen az árfolyam vált, amikor ugyanis az elmúlt hat hónapban 310 forintos átváltási árhoz közelített az euró, akkor a kormány egy jeles tagja kiállt a nyilvánosság elé, és ígéretet tett a tervezett IMF-szerződéssel kapcsolatban. A piacok pedig erre mindig megnyugodtak, hisz egy IMF-program jelentheti számukra a garanciát, hogy a pénzüket visszakapják.

Az IMF (és persze az EU) szakértőinek a kormánnyal szembeni bizalmatlansága is az előbbi jelenségre vezethető vissza. Több pénzügyi szakemberrel beszéltünk az elmúlt napokban, akik lapunkat arról tájékoztatták, hogy az IMF képviselőivel zajló informális beszélgetések állandó témája az az eset, amit az IMF-ben „Nagy Átverés Show"-ként éltek meg. Tavaly decemberben ugyanis, egy „pánikos időben", amikor újra lejtőn volt a forint, a kormány azt kérte az IMF-től (bankárok szerint egyenesen „könyörögtek"), hogy látogasson Magyarországra egy vezető tisztségviselőjük,  hogy személyes jelenlétével megnyugtassa a piacokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!