hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Idegen elemek
Rasszizmus, rossz közbiztonság, politikai bojkott kíséri az Eb-t

2012. 06. 14.
Úgy tűnt, szép gesztus a 2012-es Eb megszervezésének jogát a totalitárius rezsimek uralma után éledező Ukrajnának és Lengyelországnak adni, a döntés helyességét azonban egyre többen kérdőjelezik meg. Szakértők már egyenesen „PR-katasztrófáról" beszélnek, miután az európai csúcsvezetők és az UEFA kritikái után a rendezőknek újabb nehézségekkel kell szembenézniük.

Nem elég, hogy olyan vezető politikusok, mint Angela Merkel vagy legutóbb a teljes francia kormány jelentették be távolmaradásukat a rangadóról, úgy tűnik, az egyszerű szurkolók is bojkottálják az eseményt. Esetükben a rasszista, idegengyűlölő támadások és a rossz közbiztonság miatti félelem az ok. Sol Campbell brit veterán védő egyenesen azt tanácsolta a szurkolóknak: „Maradjatok otthon és nézzétek a tévében. Még csak meg se kockáztassátok, hogy elmentek, mert koporsóban térhettek vissza." Az angol külügyminisztérium pedig arra kéri az afrikai vagy ázsiai származású szurkolókat, hogy „különösen óvatosak" legyenek. Az intelmeknek és a borsos ukrajnai szállodaáraknak köszönhetően idén csupán 5 ezer brit szurkoló utazik az Eb-re, miközben a dél-afrikai világbajnokságon 10 ezren voltak, 2006-ban Németországban pedig 100 ezren.

A két országban a nyugati sajtó szerint a futballmeccseket és a hétköznapi életet is nagy mértékben jellemzi az antiszemitizmus, idegengyűlölet és rasszizmus. A lengyelországi Rzeszówban tavaly például egy „Halál a horgas orrúakra!" feliratú táblát emeltek a magasba a szurkolók, és sem a rendőrök, sem a szervezők nem kérték őket, hogy tegyék el. Jan Olaszek, a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének vezetője szerint a „zsidó kommunista" kifejezés eposzi jelzőként él tovább a köznyelvben, és viselője minden rosszért felelőssé tehető. Az ellenséges csapatok szurkolói Ukrajnában is „zsidózzák" egymást, a világsajtót pedig már bejárta a kép, amin a Karpatia Lviv szurkolói a Dinamo Kijev ellen vívott meccsen egy hatalmas horogkeresztes zászlót lengetnek - szintén zavartalanul.

Emmanuel Kanavanga, az ukrajnai Afrika Központ vezetője arról számolt be a Daily Telegraph-nak, hogy egyetlen általa ismert ukrajnai fekete sem utazik metrón. „Nem mennék el itt egyedül egy futballmeccsre, még akkor sem, ha ötmillió dollárt fizetnének érte" - teszi hozzá az afrikai származású férfi, akinek ukrán felesége és családja van. Rendre jelennek meg rasszista szlogenek a helyi lapokban, valamint a politikai pártok kampányaiban, és az utcán is rossz a közbiztonság, ami a más etnikumhoz tartozókat még fokozottabban fenyegeti.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!