hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs lesüllyedésérzés
A középosztály helyzete Európában

2012. 06. 14.
Az európai középosztály tagjai a válság ellenére sem érzik azt, hogy a szüleikhez képest lesüllyedtek volna. A magyarok továbbra is a legelé­gedet­lenebb európai népnek számítanak. Érdekes viszont, hogy nálunk gondolják úgy a szülők, hogy legalább a jövő generációjának jobb legyen az élete.

Történelmi mélypontját érte el a fogyasztók közérzete a Cetelem Körkép 2012 című nemzetközi kutatás szerint, mely a kontinens 12 országában vizsgálta a fogyasztói trendek változását. A felmérés szerint az általános elbizonytalanodásra az európai családok nemcsak takarékoskodással, hanem újragondolt, értékalapú fogyasztással reagálnak, a rövid távú vásárlási impulzusok kielégítése helyett az európai fogyasztók a hosszabb távú egyéni és családi biztonság felé fordulnak.

Negyedik éve romlik a felmérés keretében vizsgált 12 európai ország fogyasztóinak közérzete. A hangulati index soha nem tapasztalt mélységbe zuhant, a megkérdezettek átlagosan 3,8 pontra értékelték saját országuk helyzetét az 1-től 10-ig terjedő skálán. A vizsgált országok döntő többségének - köztük Magyarországnak - fogyasztói úgy érzik, helyzetük romlott az előző évhez képest. Bár akadnak kivételek - a bizakodó Németország és Románia -, Európát továbbra is pesszimizmus uralja: a magyaroknál (2,7) már csak a portugálok borúlátóbbak.

A hazai fogyasztók nemcsak jelenlegi helyzetüket látják kilátástalannak, úgy érzik, anyagiak tekintetében az elmúlt 10 év sem hozott előrelépést. A vizsgált országok közül Magyarország negatív értelemben tűnik ki, hiszen hazánkban a válaszadók 79 százaléka vélekedik úgy, hogy anyagi helyzete romlott az elmúlt 10 év során.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!