hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kitiltva Európából - Feketelistás légitársaságok

2012. 06. 08.
A hétvégi súlyos afrikai repülő­gép-szerencsétlenségek újra ráirányítják a figyelmet a repü­­lés­biztonságra, illetve annak hiányára. Az Európai Unió minden évben jelentést ad ki azokról a légitársaságokról, amelyek nem ütik meg a repülésbiztonság európai színvonalát, s ezért ki vannak tiltva az EU légteréből.

Szombaton 10 ember halálát követelte az a baleset Ghánában, amelyben a nigériai Allied Air Boeing 727-es teherszállító repülőgépe sodródott ki a kifutópályáról, és ütközött össze egy kisbusszal. Vasárnap pedig utasszállító repülő zuhant a nigériai főváros, Lagos zsúfolt lakónegyedére. A 153 utas és a legénység közül senki sem élte túl a szerencsétlenséget. Ugyanakkor nem tudni, mennyien tartózkodtak a többemeletes épületekben és az utcákon a katasztrófa bekövetkeztekor. A járat pilótái az ütközés előtt jelezték a lagosi irányítótoronynak, hogy baj van a gép hajtóművével. A repülőgépet, egy huszonkét éves Boeing MD83-ast a nigériai Dana Air légitársaság üzemeltette, amely 2008-ban kezdte meg működését.
Az aktualizált európai repülésbiztonsági listán huszonegy állam engedélyezett légi fuvarozójával, összesen 279 ismert légitársasággal szemben teljes működési tilalom van érvényben az Európai Unióban. Ilyen a Fülöp-szigetek, amely 55 tiltólistán szereplő légitársasággal rendelkezik. Indonéziában különösen nagy számban fordulnak elő repülőgép-balesetek. 47 légitársaságuk van a feketelistán. A repülőgép-szerencsétlenségekről és a repülésbiztonság hiányáról híres afrikai földrész egyébként felülreprezentált a feketelistán. De a világ más tájain is bátran kezdhetünk izzadni, ha felülünk egy gépre, különösen a -sztán végű országok légitársaságai esetében.
Az EU-jelentés javulásról számol be bizonyos országokban: Albánia, Pakisztán, Líbia, Indonézia és Oroszország minden erőfeszítést megtesz, hogy garantálhassa a nemzetközi biztonsági előírások hatékony és következetes betartását. Oroszország például, ahol a balesetek java része emberi hibák miatt következik be, újabban igyekszik jobb minőségű kiképzést adni pilótáinak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!