hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 10. 31. (XVI/44) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Fehér arany

Miután több neves európai ruházati cég, köztük a Marks and Spencer és a H&M, valamint emberi jogi szervezetek eredményes lobbijának köszönhetően az üzbég kormány végre – többé-kevésbé – beszüntette a gyerekmunkát a gyapotföldeken, most közalkalmazottakkal pótolja a fellépő munkaerőhiányt. Orvosok, nővérek és tanárok a kirúgás terhe mellett kénytelenek végezni a kemény fizikai munkát, amely alól sem az asztma, sem más betegség nem ad kibúvót.

Raul Castro reformálna is, meg nem is

Bomlani látszik a kubai kommunizmus szigorú rendszere. Ennek a legbiztosabb jele nem Fidel Castro halálhírének fel-fel­röppenése, hanem azok a reformok, melyeket öccse, Raul hajt végre lassan, de következetesen az utóbbi években. A szabadság apró dózisokban jut el a szigetország polgáraihoz: már vásárol­hatnak használt kocsit, és jövőre talán utazhatnak is.

A nagy visszatérő

Silvio Berlusconi volt olasz miniszter­elnök szombaton bejelentette, hogy az olasz politikában kíván maradni, cáfolva ezzel két nappal korábbi közlését, miszerint távozna a politika színpadáról.

Balkáni áradat

Nemcsak Kanadában, hanem már az Európai Unió több államában is problémát je­len­tenek a menekültként bevándorolni kívánó romák. Miután a német Alkotmány­­bíróság júliusban a menekültek járandóságait a német szociális segély szintjére emelte, az ország az ősz végére egyre komolyabb roma bevándorlási hullámmal kénytelen szembenézni.

Csökken az iszlám társadalmi elfogadottsága Franciaországban

Közvélemény-kutatás vizsgálta a franciáknak a muszlimok iránti toleranciáját a Le Figaro megbízásából októberben, jelentős változást mutatva a két évvel korábbi állapotokhoz képest. Az iszlám elutasítottsága a muzulmán közösségek társadalmi térnyerésével párhuzamosan növekszik – derül ki a kutatásból.

Leállt a keleti part

Hétfőn megállt az élet New Yorkban: a város a Sandy nevű hurrikán közeledtére krízis üzemmódba kapcsolt. A tőzsdén megszűnt a kereskedés, a boltok bezártak, és ezrek hagyták el az otthonaikat. Lapzártánkkor még nem lehet tudni, vajon a legrosszabbra számító előrejelzések, amelyek sokmilliárd dolláros pusztítást és halálos áldozatokat vetítettek előre, igaznak bizonyulnak-e.

Döntő ütközet Ohióban

Mégis lesz októberi meglepetés? Az elnök­választások során rendszeresen felmerül a kérdés, hogy történik-e az utolsó hetekben valami olyan váratlan esemény, amely eldöntheti a versenyt. Idén sem volt másként: az elemzők egy része Iránt figyelte, mások valamilyen lelep­lező videó felbukkanását találgatták, ám végül  semmi olyan nem történt, ami egyik vagy másik irányba elbillentette volna a rendkívül szoros versenyt. Lapzártánkkor azonban az Atlanti-óceán felől megérkezett a Sandy hurrikán, amelynek az útvonalát és következményeit nemcsak a meteorológusok, hanem a politikai elemzők is nagyítóval figyelik.

Nincs egyezés, nincs egység

Nem lesz magyar válogatott az erdélyi választásokon, így minden magyar párt maga méreti meg magát a decemberi szavazáson. A hír nem meglepő, bár még Orbán Viktor miniszterelnök is igyekezett jobb belátásra bírni a két jobboldali párt vezetőit – de sem Tőkés László, sem Szász Jenő nem igazán rajongott a magyar politikusválogatott felállításának ötletéért.

Belföld

Peches püspökök

Nem sok jót hozott az ősz a hazai katolikus vezetésnek. Bírósági szakaszba látszik fordulni a Pécsi Egyházmegye panamája, és több főpap is fontos pert vesztett olyan kínos erkölcsi kérdéseket feszegető ügyekben, amelyek kezelését a kánonjog eredetileg házon belül tartotta volna. A Vatikán pedig már érdeklődik, hogyan, milyen moralitással viselkedtek az eljárások során a püspök atyák.

Bajnai és az Együtt 2014

Támogatóinak köre, így például a Milla vezetése is sikeresnek tartja az exminiszterelnök közéleti belépőjét, egyértelmű, hogy Bajnai Gordon ismét felkerült a magyar politikai térképre. Számos ellenzéki politikussal és háttér-emberrel beszélgetve viszont úgy látszik, a neheze csak most következik Bajnai és csapata számára. Támogatói az összefogás sikere melletti érveket, míg a kritikusai és riválisai a kérdőjeleket sorolták lapunknak.

Vasárnapi iskola közmunkásoknak

A közmunkásokat hétköznap éhbérért dolgoztatja, hétvégén pedig a készségeiket fejlesztené, és erkölcsileg nemesítené őket a kormány – legalábbis egy háttértanulmány erre enged következtetni.

Orbán megmenti a polgármestereket

A szocialisták eladósították, mi megmentjük az önkormányzatokat – ezt a kommunikációs vezérfonalat ajánlotta a miniszterelnök az arra fogékonyak figyelmébe, amikor bejelentette, több mint 600 milliárd forint adósságot vállal át az állam a tele­pülésektől. Az eladósodás folyamatát nézve ugyanakkor ez meglehe­tősen egyoldalú megközelítés. Egy lapunknak nyilatkozó polgármester egyenesen úgy véli, azért éppen most kerül sor a men­tő­­akcióra, mert egyes fideszes város­vezetők, köztük sztárpolgármesterek túlköltekeztek, és 2013-ban már nem tudnák törleszteni az adósságaikat.

Nem találta a Jobbik ellenszerét a Fidesz

A Jobbik visszavert egy fideszes támadást, az MSZP két településen is megdup­lázta két évvel korábbi támogatottságát, a Fidesz pedig hozta a kötelezőt: a számok alapján így értékelhető a vasárnapi három időközi választás eredménye. A három helyszín között azonban jelentős különbségek vannak.

Hit és értékek

Olaj vagy zsidók

A nyolcvan éve megalakult Szaúd-Arábia gazdasági, politikai és vallási téren egyaránt átalakította a Közel-Keletet. Az új országot az ibn Szaúd-dinasztia kapta a britektől, a térség hírszerzési főnökének, John Philbynek a javaslatára. Philby tisztában volt azzal, hogy az új uralkodó az iszlám ultrakonzervatív irányzatát, a fegyveres dzsihádot támogató vahabizmust terjeszti. Szaúd-Arábia földje rejtette azonban a világ legnagyobb kőolajkészletét, így a kutatási engedélyekért cserébe a nyugati nagyhatalmak elfogadták ibn Szaúd vallási és anticionista követeléseit. Az új állam első évtizedének történetét John Loftus amerikai jogász-történész Titkos háború a zsidók ellen című – hamarosan magyarul is megjelenő – könyve segítségével idézzük fel.

Kisebb kisebbség

Az átlagosnál jóval nagyobb, több mint 120 ezer fős mintán vizsgálta 2012 nyarán a Gallup azt, hogy az Egyesült Államokban hányan válaszolnak igennel arra a kérdésre, hogy az LGBT-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) valamelyik csoportjához tartozónak vallják-e magukat. Az eredmények egyértelműen cáfolták a „10 százalékos mítoszt”, amit több mint hatvan éve fogalmazott meg a modern szexológia egyik alapítója, Alfred Kinsey. Az ultraliberalizmus egyik alapművének tartott Kinsey-jelentés azt állította, hogy az amerikai felnőtt lakosságban legalább 10 százalék a homoszexuálisok aránya.

A történelem krőzusai

Kik voltak a történelem leggazdagabb emberei? Erre a kérdésre sokan keresték már a választ. Most a brit Independent számolt be egy új kutatásról, ami az elmúlt ezer év milliárdosait próbálta sorrendbe állítani vagyonuk szerint. A brit lap elismeri, hogy az ókor híresen gazdag emberei még őket is felülmúlhatták, de a lista ettől függetlenül lenyűgöző: a második évezred 10 legtehetősebb milliárdosa mai értéken számolva összesen 2840 milliárd dollár vagyont birtokolt.

HÁTTÉR

Nem nyugszanak békében

Anyagi okokból egyre népszerűbb a hamvasztás és urna­hazavitel, és mindinkább háttérbe szorul a koporsós egyházi temetés. A hazai temetkezési piacon nagy küzdelem folyik, a jelen lévő mintegy 500 cégnek a fele is sok lenne, a viszonyok átláthatatlanok, az árak gyakran irreálisak. Rendteremtés céljából a szaktárca az érdekképviseletekkel karöltve előkészítette a temetkezésről szóló törvény módosítását, amelynek nyomán szigorodik ugyan a szféra szabályozása, ellenőrzése, szankcionálása, de a komoly visszaélések visszaszorítására csak kis részben lesz képes.

Bokros Lajos szerint hazafias kötelesség a matolcsyz­mus elleni fellépés

Kotyvaléknak tartja Bokros Lajos a kormány gazdaságpolitikáját. Szerinte a Kádár-rendszer langymeleg, teljesítménnyel és nemzetközi versenyképességgel nem alátámasztott, külföldi hitelekből finanszírozott, koraszülött jóléti állama iránti ábrándokat a jelenlegi kormány leöntötte a Horthy-rendszer iránti neobarokk és nacionalista nosztalgiával. A közgazdászprofesszor a Heteknek adott interjújában arról is beszélt, hogy  indul a 2014-es választáson, illetve hogy vétek összehasonlítani a Matolcsy-csomagokat az általa fémjelzett 1995–1996-os stabilizációs programmal.

Kínai nagy  falat

Harmincöt éve indult útjára a gazdasági növekedési csoda a kom­­­­­­munista Kínában, amely szakértők szerint 2022-re akár a világ vezető gazdasága címet is átveheti az Egyesült Államoktól. Az ázsiai óriás gazdasága néhány évtizeddel ezelőtt még Olaszország mögött kullogott, míg mára az egymillió dollármilliomos országáról beszélhetünk. November 8-án kezdődik a Kínai Kommunista Párt 18. kongresszusa, amelyen az elmúlt évtized legátfogóbb kormányzati átszervezésére kerül majd sor.

Szakításközeli állapot

Megszakadtak a tárgyalások vagy sem – ez itt a kérdés. Múlt hét végén az origo legalábbis úgy értesült, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak elege lett a magyar kormányból, és véget vetett az egyébként is elakadt diskurzusnak. A hírportál forrásai szerint a Világbank tokiói közgyűlésén Varga Mihály meglehetősen kemény szemrehányásokat kapott az IMF-ellenes plakátháborúért; a jobbára tartózkodó nemzetközi szervezet megelégelte, hogy Orbán Viktor belpolitikai kampánya részeként olyan követeléseket tulajdonít neki, amilyeneket soha nem támasztott a kormánnyal szemben.

Háromszoros jaj a gazdagoknak!

Az MSZP és az LMP is elkészítette az alternatív gazdasági programját, amelyeknek az egyik közös eleme, hogy elsöpörnék a Fidesz egy­kulcsos adó­rendszerét. Az LMP a gazdagokat a jelenle­gihez képest közel háromszoros, 45 százalékos adóval és auto­matikus vagyonvizsgálattal súj­taná. Az MSZP mérsékeltebben „nyúzná” meg az úgynevezett gazdagokat, azaz alacsonyabb, de a tehetősebb társadalmi csoportok esetében  mégis magasabb adókulcsokkal foltozná be az egykulcsos adó okozta költségvetési lyukat. Igaz, a szocialisták megőriznék a gyermek­kedvezményeket.

Orosz invázió Hévízen

„Ők a piros hetes” – egy helyi kereskedő így jellemezte a Hévízen egyre nagyobb számban előforduló orosz vendégek gazdaságélénkítő szerepét. Az üdülőváros évi 200 ezer vendége közül minden tizedik Oroszországból érkezik, és egyre többen vesznek ingatlant is a környé­ken, sőt vannak, akik ide is települtek. Szerintük egészségügyi ellátásunk kiváló, élelmiszereink jó minőségűek, az emberek pedig kedvesek. A magyarok inkább nem vitatkoznak, igyekeznek mindenben kedvére tenni a bőkezű vendégseregnek.

Totális háború az Apple ellen

Két és fél éve jelent meg az iPad, de csak most dől el, hogy kik nyerhetik a „tábla­gép­háborút”. Elég fényesen csillog-e az alma, hogy megnyissa a pénztárcákat, vagy min­den az árcédulán dől el az Amazon javára? Esetleg, ahogy az okostelefonok esetében a Google ismerős zöld robotja szorítja vissza az Apple-t? Netán az elmúlt húsz évben Windowson szocializálódott vásárlók végül visszatérnek, és Jolly Joker-ként feltá­maszt­ják a gyengélkedő Microsoftot? A dráma első felvonása az idei karácsonyfák alatt játszódik.

Jön a Nexus 4 és a Blackberry 10

Az Apple megállíthatatlannak tűnő menetelése arra kényszeríti a versenytársakat, hogy újabb termékekkel jöjjenek ki nemcsak a táblagép-, de a telefon­piacokon is. Az iPhone legnagyobb vetély­társai elsősorban a Samsung telefonjai lehetnek, de ahogy a készülődésből látszik, a Google erre a piacra is be szeretne törni.

KÁVÉSZÜNET

Amikor mi voltunk az elnök

Laura Bush fenti mondata kitűnően tükrözi az elnökök egyetlen választottjainak feladatkörét. Ők azok, akik nem csupán csinos, hanem központi elemei a kampánynak, mert támogatásukkal, tanácsaikkal, személyükkel nemcsak férjüket, hanem a közvéleményt is formálják. Hiszen mikor azt vizsgáljuk, mennyire támaszkodik egy elnök a feleségére, tulajdonképpen a karakteréről tudunk meg többet. Az alábbi összeállítás Kati Marton Titkos hatalom című könyve alapján készült.

Az öltöny négy évszázada

Az öltöny, habár több száz éves, igen változatos múltat tudhat maga mögött, napjainkban is a férfiruhatár legalapvetőbb és legmegbízhatóbb öltözékének számít. Népszerűségének titka egy­sze­rű eleganciája és praktikuma, amelyekkel a divat szeszélyeit túlélve újra reneszánszát éli szerte a világon, nemcsak hivatalos ren­dezvényeken, tárgyalásokon, de a hétköznapi életben is.

Reformáció Sopronban

Idén harmadik alkalommal rendezte meg a reformáció napi emléksétát a Hívószó Alapítvány, a Hit Gyülekezete, a Superbook Alapítvány és a Soproni Evangéliumi Gyülekezet. A program keretében ezúttal is korhű ruhába öltözött férfiak és nők vonultak fáklyákkal és zeneszóval idézve meg a korszak hangulatát a törté­nel­mi belvárosban. A per­­­for­man- szot a „Reformáció Sopronban” elnevezésű kávéházi beszélgetés követte a négycsillagos Pannonia Hotelben.

Natasa, a kemény dió

Menedzsere szerint egyfajta „mexikói szappanoperaként” akár hónapokig elhúzódhat még Dusev-Janics Natasa Szerbiába történő hazatelepülésének ügye. Lapzártánk után, szerdán zárul ugyan a határidő, ameddig a szerbeknek ki kellene fizetniük a 150 ezer eurót a háromszoros olimpiai bajnokért, ám ha ez nem is történik meg, még számos forgatókönyv létezik arra, hogy Natasának ne kelljen két évet kihagynia. Ha mégis így alakulna, akkor szülni fog.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!