hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem találta a Jobbik ellenszerét a Fidesz

2012. 11. 08.
A Jobbik visszavert egy fideszes támadást, az MSZP két településen is megdup­lázta két évvel korábbi támogatottságát, a Fidesz pedig hozta a kötelezőt: a számok alapján így értékelhető a vasárnapi három időközi választás eredménye. A három helyszín között azonban jelentős különbségek vannak.

A Tiszavasváriban, Baján, illetve Dabason rendezett időközi választás másnapján a három főszereplő, a Fidesz, az MSZP és a Jobbik honlapjait áttekintve úgy tűnt, hogy a Fidesz és a Jobbik csak a saját eredményeit próbálja eladni, miközben a kudarcokról „elfelejtkeztek”, az MSZP viszont se sikerről, se kudarcról nem beszélt: egyik eredmény közlését sem tartották fontosnak.
A valóság az, hogy a Jobbik – némi meglepetésre – megerősödve került ki a párt „fellegvárában”, Tiszavasváriban rendezett voksolásból, a Fidesz ugyanitt súlyos vereséggel zárt, az MSZP pedig megduplázta két évvel ezelőtti eredményét.
A Jobbik természetesen vezető hírként hozta a tiszavasvári eredményt saját honlapján.
A Fidesz.hu szerkesztői a nyitóoldalon egyetlen betűt sem szenteltek a választásnak, pedig a két másik voksolás eredménye külön rovatban olvasható a honlapon. Az MSZP idevonatkozó cikke az eredményhirdetés előtt készült, és csak a fideszes jelölt állítólagos csalására szorítkozik. (A szocialisták a Jobbikkal egyetértve állítják, hogy a fideszes kampánycsapat „tömegesen szállította szavazni a helyi romákat”.)

Puccs és győzelem

A sokáig a Jobbik „fellegváraként” emlegetett Tiszavasváriban azért tartottak időközi képviselő- és polgármester-választást, mert az önkormányzat augusztusban feloszlatta magát.
A 12 fős testületben a 7 fős Jobbik-frakció többségben volt, ráadásul a párt adta a polgármestert is Fülöp Erik személyében. A helyi ellenzéket fideszesek és függetlenek alkották. Júliusban azonban két jobbikos kilépett a frakcióból, amit Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője az atv.hu-nak akkor úgy minősített, hogy „a Fidesz kilóra megvette néhány képviselőnket”. Akárhogy is történt, tény, hogy a kilépők az addigi ellenzék 5 tagjával akartak immár többséget jelentő új frakciót alakítani az így 5 fősre csökkent Jobbikkal szemben, és ennek érdekében megszavazták a testület önfeloszlatását.   
Vasárnap a képviselői helyekért a Fidesz egy helyi civil szervezet, a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület (TKE) listáján indította saját embereit, míg a polgármesteri címért Ráduly Zsolt iskolai igazgatóhelyettes szállt versenybe a Fidesz–KDNP és a TKE közös támogatásával. A Jobbik ismét Fülöp Eriket indította a polgármesteri címért, az MSZP jelöltje Tímár Istvánné könyvelő volt, és a szocialisták is mind a nyolc egyéni körzetben állítottak jelöltet.
A szavazásra jogosult 10 111 választópolgár közül 4733-an járultak az urnákhoz, ami 46,81 százalékos, magasnak mondható részvételi arányt jelent. A tét nagyságát jelzi, hogy Szabó Gábor Jobbik-pártigazgató a helyszínen izgulta végig a választást.
Fülöp Erik végül 2411 voksot szerzett, ami a szavazatok közel 51 százaléka, így ismét ő lett a város polgármestere. Fülöp eredménye azért figyelemre méltó, mert két év munka után nem csak nyert, de alig veszített 2010-es támogatásából, amikor 53 százalékot szerzett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!