hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs egyezés, nincs egység

2012. 11. 08.
Nem lesz magyar válogatott az erdélyi választásokon, így minden magyar párt maga méreti meg magát a decemberi szavazáson. A hír nem meglepő, bár még Orbán Viktor miniszterelnök is igyekezett jobb belátásra bírni a két jobboldali párt vezetőit – de sem Tőkés László, sem Szász Jenő nem igazán rajongott a magyar politikusválogatott felállításának ötletéért.

Az RMDSZ kíváncsian figyelte a két pártelnök vajúdását, és elegánsan várta a végkifejletet, mivel neki semmilyen érdeke nem fűződött a választási együttműködéshez, hiszen a nyári önkormányzati választásokon magasan nyerte a magyar–magyar párharcot. A két kicsi, az EMNT és az MPP végül egymással sem jutott megegyezésre, és az MPP elnöksége hétfőn bejelentette, hogy pártként nem indulnak a választási versenyben. Ha lesznek olyan független jelöltek, akiket a párt támogat, azt tudatják választóikkal, egyéb esetekben pedig a „választók bölcsességére” bízzák, melyik magyar jelöltet támogatják.
A nyár eleji politikai fiaskó teljesen aláásta a magyar politikai jobboldal helyzetét Erdélyben, hiszen a nagy tervek és nagy vágyak egy éjszaka alatt mentek füstbe – fogalmazza meg lapunknak véleményét Ferenczi Zsolt újságíró a júniusi önkormányzati választások eredménye nyomán kialakult politikai helyzetről. Mindkét, az anyaország által szinte erőszakosan támogatott pártformáció csúnyán leszerepelt, mindkét pártelnök kvázi kegyvesztett lett, így szinte biztosra vehető volt a csendes kimúlásuk – mondja.
Természetesen az anyaországi kapcsolatok még működnek, így előbb Szász Jenőt (kis képünkön) mentette meg a Fidesz egy alibiintézmény (Nemzetstratégiai Intézet) felállításával, amely a kormány nemzetpolitikai döntéseit előkészítő háttérintézményként működik majd a magyar közigazgatásban. Ám Tőkés püspök helyzetét is rövidesen rendezni kell, mivel lejár az uniós képviselői mandátuma.
Az erdélyi magyar politika egységbe tömörítése mellett érvelt az Európai Néppárt újraválasztott elnöke, Wil­fried Martens is, aki az EPP 21. tisztújító kongresszusán vesz részt Bukarestben. „Fontos, hogy a magyarságnak legyen képviselete a demokratikus intézményekben. Ehhez egység kell, így őszintén remélem, hogy a romániai magyar közösség felsorakozik politikai képviselete, az RMDSZ mögött a következő választásokon” – mondta Martens. Szavait természetesen mindenki másképp értette, így azonnal megindult a mutogatás, hogy ki miatt nem jöhet létre ez az egység.
A népességfogyás volt az a hívószó, amelynek mentén talán a legegyszerűbben lehet érvelni, mindenfajta politikai presztízsveszteség nélkül, így az EMNP ezt választotta. Tóró T. Tibor pártelnök szerint ez a vészjelzés megsürgethette volna a magyar politikai szervezetek közötti párbeszédet, hogy a decemberi választásokon már egymást segítve induljanak, de ezt a lehetőséget az RMDSZ elvetette. „Annál inkább szükség lett volna erre, mert a jelenlegi választási törvény, a 6:3-as alternatív küszöbnek köszönhetően, lehetőséget teremt arra, hogy két magyar párt is bejusson a bukaresti parlamentbe, és ott erőit egyesítve – a munkamegosztás jegyében – hatékonyabban képviselhesse a magyar ügyet. Nem egymás ellenében, hanem egymás mellett. És akkor minden magyar nyer, nem csak az RMDSZ” – írja a sajtóban közölt nyílt levelében az EMNP elnöke. Az RMDSZ elnöksége nem reagált az EMNP-elnök felhívására, hiszen a hivatalos együttműködés ideje már hetek óta lejárt, így az ügy okafogyottá vált.
Tőkés László más hangnemben szólt az erdélyi választásokról: „Vissza kell utasítani, hogy az RMDSZ választási kampányában eszközként használja fel a történelmi egyházakat.” A mondat mögött jól érzékelhető az a sértettség, amely a magára hagyottságot mutatja, mert az információk szerint a Fidesz óvatosan, de biztosan kifordul a püspök mögül. Nehezen lehet úgy kifarolni ebből a helyzetből, hogy ne legyen belőle sajtóbotrány – mondja lapunknak egy neve elhallgatását kérő erdélyi jobboldali politikus. Informátorunk szerint Orbán Viktor óvatossága érthető, hiszen a volt püspök nagyon érzékeny ember, főleg a saját személyiségére, így hamar kirobbanthat egy nem várt botrányt, ami a Fidesz erdélyi támogatottságát teljesen lenullázná.
A két jobboldali párt rövid időn belül egymásnak esett, és az MPP újonnan megválasztott elnöke, Bíró Zsolt, aki Szász Jenőt váltotta a párt élén, meglepő közleményt tett közzé: „Felhívjuk az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőségének figyelmét arra, hogy hagyjanak fel a Magyar Polgári Párt tisztségviselőinek háttérben való egyenkénti megkeresésével, és átcsábításukkal a Néppárthoz.” A jelöltek átcsábítása azonban mára már nyíltan folyik. Ugyanakkor a normális együttműködésre is van példa: Marosvásárhelyen a pártok képviselői egy asztalhoz ültek, hogy a megye és a város érdekeiről közösen gondolkodjanak és döntsenek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!