hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amikor mi voltunk az elnök
Feleségek a Fehér Házban

2012. 11. 08.
Laura Bush fenti mondata kitűnően tükrözi az elnökök egyetlen választottjainak feladatkörét. Ők azok, akik nem csupán csinos, hanem központi elemei a kampánynak, mert támogatásukkal, tanácsaikkal, személyükkel nemcsak férjüket, hanem a közvéleményt is formálják. Hiszen mikor azt vizsgáljuk, mennyire támaszkodik egy elnök a feleségére, tulajdonképpen a karakteréről tudunk meg többet. Az alábbi összeállítás Kati Marton Titkos hatalom című könyve alapján készült.

 „Nemcsak a jelöltnek, de a feleségének is teljes elszántsággal kell küzdenie, ha azt akarja, hogy férjét megválasszák az ország vezetőjének. Az elnöki házaspárnak le kell mondania magánéletének nagy részéről és a családi élet számos vonatkozásáról, hogy beteljesítsék álmukat. Az elnök karrierje egyben a feleség karrierje” – írja a könyv hátoldalán Kati Marton. Kettejük házassága nem holmi kalandregény, egyenesen nemzeti ügy. Az elnökfeleség sikere azon múlik, képes-e megtalálni a korszak belső lényegét, befolyásának a mértéke pedig leginkább attól függ, milyen viszony fűzi a férjéhez. „Az elnöknek az a sorsa, hogy megszakad a kapcsolata a külvilággal, csak egyvalaki marad neki, a felesége” – mondja Jacqueline Kennedy. A média terjedésével a közönség egyre finomabb érzékkel tudta megítélni az elnök házasságának minőségét. Trumanékról például azt láthatta, hogy Bessnek sikerült megőriznie a kisvárosias hátország érzetét, ami az elnök lételeme volt, Pat Nixon azonban mindvégig egy megalázott másodhegedűs maradt, akivel a férje nem sokat törődött. Lányuk, Julie, később Eisenhower elnök fiának felesége lett, akivel először óvodásként találkozott a Fehér Házban. Lady Bird, Lyndon Jonson felesége képes volt szűk keretek között is úgy navigálni, hogy csillapította férje haragját, közben pedig kényeztette az egóját. Nancy Reagan: „legtöbb tanácsot személyi kérdésekben adtam.

A gazdasághoz és a katonai dolgokhoz nem sokat értek, de jó emberismerő vagyok”, az általa pozicionált emberek mind javára váltak az elnöknek. Idősebb George Bush legnagyobb erőssége Barbarától származott, aki miatt az ország pátriárkának látta, egy népes és rokonszenves család fejének.

Eleanor és Franklin D. Roosevelt (1933–1945)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!