hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kisebb kisebbség
Óriásfelméréssel cáfolták a melegmozgalmak mítoszait

2012. 10. 30.
Az átlagosnál jóval nagyobb, több mint 120 ezer fős mintán vizsgálta 2012 nyarán a Gallup azt, hogy az Egyesült Államokban hányan válaszolnak igennel arra a kérdésre, hogy az LGBT-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) valamelyik csoportjához tartozónak vallják-e magukat. Az eredmények egyértelműen cáfolták a „10 százalékos mítoszt”, amit több mint hatvan éve fogalmazott meg a modern szexológia egyik alapítója, Alfred Kinsey. Az ultraliberalizmus egyik alapművének tartott Kinsey-jelentés azt állította, hogy az amerikai felnőtt lakosságban legalább 10 százalék a homoszexuálisok aránya.

Az adat a melegmozgalom fontos hivatkozási érve lett a szexuális másság elfogadtatására. Azóta kiderült, hogy Kinsey „vizsgálatait” saját deviáns szexualitásának igazolására használta, és azoknak nincs semmi tudományos alapja.

A Gallup-kutatás készítői hangsúlyozzák, hogy a kérdések nem a tényleges életvitelre, hanem az önazonosításra vonatkoztak, ezért a 3,4 százalékos arány valószínűleg fölfelé torzít, vagyis a „gyakorlati másság” előfordulása ennél alacsonyabb lehet. (Ugyanakkor nyilvánvalóan vannak „rejtőzködő” személyek is, akiknek a száma nem ismert).

A felmérés cáfolja azt a média által keltett sztereotípiát, hogy a homoszexuálisok többségében fehér, magasan képzett és gazdag emberek. A Gallup-vizsgálat alapján azonban az afroamerikai lakosságban 50 százalékkal magasabb az LGBT-emberek aránya (4,6%), mint a fehér lakosságban (3,2%). Szintén az átlagnál magasabb az előfordulási arány az ázsiai és hispán közösségekben is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!