hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Reformáció Sopronban

2012. 11. 08.
Idén harmadik alkalommal rendezte meg a reformáció napi emléksétát a Hívószó Alapítvány, a Hit Gyülekezete, a Superbook Alapítvány és a Soproni Evangéliumi Gyülekezet. A program keretében ezúttal is korhű ruhába öltözött férfiak és nők vonultak fáklyákkal és zeneszóval idézve meg a korszak hangulatát a törté­nel­mi belvárosban. A per­­­for­man- szot a „Reformáció Sopronban” elnevezésű kávéházi beszélgetés követte a négycsillagos Pannonia Hotelben.

A történelmi séta egyes állomásain Kulcsár Árpád történész, főiskolai docens tartott rövid előadásokat a reformáció jelentőségéről és üzenetéről, a zord késő őszi időjárás ellenére összeverődött népes hallgatóságnak. „Azért különösen jó eszköz az emlékséta, mert a korhű megjelenéssel, a zenével könnyebben tudjuk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a történelemben folyamatosan működtek és ma is működnek keresztény megújulási mozgalmak” – nyilatkozta lapunknak Kulcsár Árpád, hozzátéve: „Napjainkban is nagy szüksége van az embereknek arra az élő hitre és közvetlen istenélményre, amit a reformáció középpontba állított. Ahogy pedig évszázadokkal korábban tömegesen felismerték, hogy az életüket, az életminőségüket mennyire pozitív módon tudja megváltoztatni a bibliai hit, úgy erre ma is meg van a lehetősége mindenkinek.”

Sopron városa kiemelkedő szerepet játszott a hazai reformáció terjedésében, a szervezők ezért is döntöttek úgy két évvel ezelőtt, hogy életre hívják a rendezvényt. Mivel a reformáció idejében a többségében német ajkú lakosság pillanatok alatt hozta a híreket Nyugatról, és nyomtatott formában is hamar elterjedtek Luther Márton szavai, a város lakossága már 1522-ben nyilvános helyeken olvasta a reformátor hittérítő könyveit. Néhány évtizeden belül a város nagy része evangélikus vallásúvá vált. A reformáció innen megállíthatatlanul nyomult kelet felé, 1622-ben, amikor Sopronban országgyűlést tartottak, Pázmány Péter esztergomi érsek egy, a pápá­nak címzett levelében arról panasz­kodott: Magyarországon a lakosságnak már több mint kilenctized része evangélikus és református.

Az emlékséta ezúttal is a bástyagödörtől indult, ahol az érdeklődők egy hatalmas kivetítőn láthattak Luther-idézeteket és különböző képsorokat a reformáció eseményeiről. A történelmi visszatekintést Dr. Kulcsár Árpád egy egyetemes történeti bevezetővel kezdte, majd a séta további állomásain a helyi történések részletezése következett. A felvonulás utolsó állomása, az Eggenberg-ház például azért került be a programba, mert az ellenreformáció ideje alatt I. Lipót császár külön engedélyére kizárólag itt tarthattak protestáns istentiszteletet hazánkban 1671 és 1681 között.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!