hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Reformáció Sopronban

2012. 11. 08.
Idén harmadik alkalommal rendezte meg a reformáció napi emléksétát a Hívószó Alapítvány, a Hit Gyülekezete, a Superbook Alapítvány és a Soproni Evangéliumi Gyülekezet. A program keretében ezúttal is korhű ruhába öltözött férfiak és nők vonultak fáklyákkal és zeneszóval idézve meg a korszak hangulatát a törté­nel­mi belvárosban. A per­­­for­man- szot a „Reformáció Sopronban” elnevezésű kávéházi beszélgetés követte a négycsillagos Pannonia Hotelben.

A történelmi séta egyes állomásain Kulcsár Árpád történész, főiskolai docens tartott rövid előadásokat a reformáció jelentőségéről és üzenetéről, a zord késő őszi időjárás ellenére összeverődött népes hallgatóságnak. „Azért különösen jó eszköz az emlékséta, mert a korhű megjelenéssel, a zenével könnyebben tudjuk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a történelemben folyamatosan működtek és ma is működnek keresztény megújulási mozgalmak” – nyilatkozta lapunknak Kulcsár Árpád, hozzátéve: „Napjainkban is nagy szüksége van az embereknek arra az élő hitre és közvetlen istenélményre, amit a reformáció középpontba állított. Ahogy pedig évszázadokkal korábban tömegesen felismerték, hogy az életüket, az életminőségüket mennyire pozitív módon tudja megváltoztatni a bibliai hit, úgy erre ma is meg van a lehetősége mindenkinek.”

Sopron városa kiemelkedő szerepet játszott a hazai reformáció terjedésében, a szervezők ezért is döntöttek úgy két évvel ezelőtt, hogy életre hívják a rendezvényt. Mivel a reformáció idejében a többségében német ajkú lakosság pillanatok alatt hozta a híreket Nyugatról, és nyomtatott formában is hamar elterjedtek Luther Márton szavai, a város lakossága már 1522-ben nyilvános helyeken olvasta a reformátor hittérítő könyveit. Néhány évtizeden belül a város nagy része evangélikus vallásúvá vált. A reformáció innen megállíthatatlanul nyomult kelet felé, 1622-ben, amikor Sopronban országgyűlést tartottak, Pázmány Péter esztergomi érsek egy, a pápá­nak címzett levelében arról panasz­kodott: Magyarországon a lakosságnak már több mint kilenctized része evangélikus és református.

Az emlékséta ezúttal is a bástyagödörtől indult, ahol az érdeklődők egy hatalmas kivetítőn láthattak Luther-idézeteket és különböző képsorokat a reformáció eseményeiről. A történelmi visszatekintést Dr. Kulcsár Árpád egy egyetemes történeti bevezetővel kezdte, majd a séta további állomásain a helyi történések részletezése következett. A felvonulás utolsó állomása, az Eggenberg-ház például azért került be a programba, mert az ellenreformáció ideje alatt I. Lipót császár külön engedélyére kizárólag itt tarthattak protestáns istentiszteletet hazánkban 1671 és 1681 között.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!