hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jön a Nexus 4 és a Blackberry 10

2012. 11. 08.
Az Apple megállíthatatlannak tűnő menetelése arra kényszeríti a versenytársakat, hogy újabb termékekkel jöjjenek ki nemcsak a táblagép-, de a telefon­piacokon is. Az iPhone legnagyobb vetély­társai elsősorban a Samsung telefonjai lehetnek, de ahogy a készülődésből látszik, a Google erre a piacra is be szeretne törni.

A keresőóriás csak lapzártánk után mutatja be a Nexus 4 nevű okostelefonját, az LG által gyártott készülék jellemzői egy véletlen folytán azonban már napokkal ezelőtt ismertté váltak: a Carphone Warehouse nevű brit technikai áruházlánc feltette a készülék ismertetését a honlapjára. Az előrendelést szolgáló hirdetést pár órával később levették, a Carphone Warehouse pedig elnézést kért, addigra azonban a lényeges adatok már napvilágra jöttek. Ezekből kiderül, hogy a Google Nexus 4 képernyőjének mérete mintegy tíz centiméter, körülbelül akkora mint a Samsung Galaxy S3, a pixel­sűrűség viszont nagyobb, ami a nagyobb felbontású filmeket teszi élvezetesebbé.

A készülék egy Snapdragon nevű négy­magos processzort is kapott – így garantált a gyorsaság –, illetve egy nyolc megapixeles kamerát, amellyel 360 fokos panorámafotókat is lehet majd készíteni.

Visszatérni készül az iPhone által dominált piacra a pár évvel ezelőtti nagy kedvenc, a Blackberry. A készüléket gyártó kanadai cég, a RIM számára a tét az életben maradás. Az elmúlt évek ugyanis nem kedveztek a készülékeiknek: az iPhone és az Androidot használó okostelefonok fokozatosan szorították ki a piacról a saját operációs rendszert használó Blackberryt. A saját operációs rendszer – hasonlóan a Nokiá­hoz – a RIM számára is szinte átugorhatatlan akadálynak bizonyult. Az iOS és az Android által dominált piacon a cég saját operációs rendszert használó táblagépet dobott piacra Blackberry Playbook néven. Nem sokkal később a trendeket felismerve készítettek egy frissítést, amely az Android alkalmazások futtatását is lehetővé tette a táblagépen, az eladásokat tekintve azonban a (mellesleg kiváló) készülék elmaradt az iPad vagy a Samsung Galaxy mögött.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!