hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Natasa, a kemény dió
Szappanopera lett az átigazolási ügyből

2012. 11. 08.
Menedzsere szerint egyfajta „mexikói szappanoperaként” akár hónapokig elhúzódhat még Dusev-Janics Natasa Szerbiába történő hazatelepülésének ügye. Lapzártánk után, szerdán zárul ugyan a határidő, ameddig a szerbeknek ki kellene fizetniük a 150 ezer eurót a háromszoros olimpiai bajnokért, ám ha ez nem is történik meg, még számos forgatókönyv létezik arra, hogy Natasának ne kelljen két évet kihagynia. Ha mégis így alakulna, akkor szülni fog.

Újabb és újabb variációk látnak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy Dusev-Janics Natasa miként tudna a magyar helyett szerb színekben versenyezni a jövőben. Az egyértelmű, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) 150 ezer euró felkészülési támogatást kér a 2001 óta Magyarország dicsőségét öregbítő háromszoros olimpiai bajnokért. Ebből nem engednek, sőt a londoni olimpiát követően felerősödő átigazolási hullámra reagálva a szövetség elnöksége nagy többséggel megszavazta, hogy valamennyi 17 évesnél idősebb magyar vb- vagy Eb-érmesért pénzt kér, ingyen nem távozhat senki. Ha a Szerbiai Kajak-Kenu Szövetség (KSS) vagy a Szerbiai Olimpiai Bizottság (OKS) nem fizet, akkor a nemzetközi jogszabályok szerint a 30 éves versenyzőnek két évet ki kell hagynia az országváltás miatt. 

Eközben a szerbek azon háborodtak fel, hogy egyes hírek szerint Janics Bulgáriába távozna, ahol férje állampolgársága nyomán nevelési díj vagy kihagyás nélkül azonnal vízre szállhatna. Milorad Cavic, Szerbia legsikeresebb úszója, aki a szerb olimpiai bizottság élére is aspirált – sikertelenül –, Twitter profilján úgy fogalmazott: „Hihetetlen szappanopera az, ami Natasa Janics körül zajlik. Egyes embereknek a nemzeti lobogó egyáltalán nem fontos, s ha már nem hűséges senki felé, akkor miért ne versenyezne katari színekben?” A KSS Facebook-oldalán viszont a szövetség elnöke, Mirko Nisovic azt nyilatkozta, hogy Natasa hamarosan edzésbe áll Szerbiában, hiszen már a kajakok átszállításáról egyeztettek. Egy újabb fordulatként pedig megjegyezte: „Nem hivatalosan úgy tudjuk, hogy van arra lehetőség, hogy ha min­den kötél szakad, Andrian Dusev szerb állam­polgár legyen, ennek pedig az lenne a célja, hogy a felesége a következő év elejétől gond nélkül a szerb válogatott színeiben indulhatna a nemzetközi versenyeken…”

Natasa a szerb Blicnek adott interjújában igyekezett tisztázni a helyzetet. „Ábrahám Attilának, az MKKSZ főtitkárának azt mondtam, olyan helyzetbe hoztak, hogy csakis bolgár színekben tudnék indulni, s nem azt, hogy ott is folytatom a pályafutásomat. Andriannal, a férjemmel úgy döntöttünk, hogy mindketten azt csináljuk, amiben a legjobbak vagyunk: ő edzősködik, én kajakozok. (…) Szerbiában most kiváló a helyzet, ami a sportot illeti, elsősorban Vlade Divacnak (az OKS elnöke – a szerk.) köszönhetően, így azon ország mellett döntöttünk, amelyikben felnőttem, s amelyben a családom is él. Itt nincs semmiféle dilemma” – mondta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!