hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Háromszoros jaj a gazdagoknak!
Az MSZP és a LMP is „büntető” adókban gondolkodik

2012. 11. 08.
Az MSZP és az LMP is elkészítette az alternatív gazdasági programját, amelyeknek az egyik közös eleme, hogy elsöpörnék a Fidesz egy­kulcsos adó­rendszerét. Az LMP a gazdagokat a jelenle­gihez képest közel háromszoros, 45 százalékos adóval és auto­matikus vagyonvizsgálattal súj­taná. Az MSZP mérsékeltebben „nyúzná” meg az úgynevezett gazdagokat, azaz alacsonyabb, de a tehetősebb társadalmi csoportok esetében  mégis magasabb adókulcsokkal foltozná be az egykulcsos adó okozta költségvetési lyukat. Igaz, a szocialisták megőriznék a gyermek­kedvezményeket.

Az MSZP – a párt alapítványán, a Táncsics Alapítványon keresztül – a GKI Gazdaságkutató Intézetet bízta meg, hogy készítsen számukra egy kilábalási koncepciót a gazdaság beindítására. A Vértes András, a GKI vezérigazgatója által vezetett kutatás egy, a 2014–18-as időszakra szóló lehetséges kormányzati program szakmai tartalmának a kidolgozására irányult. A tanulmányban mindvégig hangsúlyozzák, hogy az a jelenlegi ismeretek és a vizsgált 2014–2018-as időszak kezdetéig tartó legvalószínűbbnek tekinthető gazdasági előrejelzések alapján készült.

A GKI szerint a gazdasági növekedés beindításához az államháztartási hiány tartós, s a jelenleginél sokkal kisebb növekedési áldozatot okozó eszközökkel való kézben tartása szükséges. Ennek fontos eleme a válságadók (illetve utód adóik) döntő részének – beleértve a bankadót is – kivezetése, illetve legfeljebb nemzetközileg elfogadható mértékű és technikájú részbeni fenntartása. Ennek forrásait egy jelentős kezdeti adóátcsoportosítással teremtenék meg, mindenekelőtt a személyi jövedelemadó (szja) progresszív jellegének visszaállítása és a tőkejövedelmek ugyanilyen logikájú összevont adóztatása révén.

A tanulmány szerint az Orbán-kormány gazdasági kormányzásának kudarca jelentős részben a közteherviselési rendszerbe történt elhibázott beavatkozásokból fakadt. Különösen a magánnyugdíjpénztárak államosítása, a kiszámíthatatlan különadóztatások rendszerré tétele, az egykulcsos, első forinttól adóztató személyi jövedelem­adórendszer kiépítése, a járulékok adóvá silányítása okozott jórészt hosszan tartó károkat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!