hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Leállt a keleti part

2012. 11. 08.
Hétfőn megállt az élet New Yorkban: a város a Sandy nevű hurrikán közeledtére krízis üzemmódba kapcsolt. A tőzsdén megszűnt a kereskedés, a boltok bezártak, és ezrek hagyták el az otthonaikat. Lapzártánkkor még nem lehet tudni, vajon a legrosszabbra számító előrejelzések, amelyek sokmilliárd dolláros pusztítást és halálos áldozatokat vetítettek előre, igaznak bizonyulnak-e.

A Sandy hurrikán meteorológiai szempontból nem a szélerőssége, hanem hatalmas mérete, útvonala és késői időpontja miatt rendkívüli. A több száz kilométer átmérőjű vihar az Egyesült Államok legsűrűbben lakott részét érintette, a keleti partvidékre csapott le nem sokkal lapzártánk után. A Washington–Philadelphia–New York közötti szakaszon több mint 50 millió embernek kellett felkészülnie a véde­ke­zésre, egyedül New Yorkban 375 ezer embert evakuáltak. Az erőjelzések alapján hétfőn arra szá­mítottak, hogy a hurrikán egyesül egy észak-nyugati irányból érkező hidegfronttal. A szokatlanul későn, halloweenkor lecsapó szupervihart a fantáziadús kommentátorok el is nevezték „Frankenstorm”-nak.
New Yorkot a hurrikánra készülve „bezárták”, ahogy egy helyi taxisofőr megjegyezte – kiürült a város, de leállt a tömegközlekedés Washing­tonban és Philadelphiában is. Gyakorlatilag az egész keleti part mentén szükségállapotot rendeltek el, Obama elnök hétfőn estig nyolc államban írta alá az erről szóló rendelkezést. Kiürült a világ egyik legforgalmasabb repülőtere, a JFK, miután az összes – több mint 7000 – járatot törölték. Hétfőn bezártak az oktatási intézmények, és aki tehette, a munkából is otthon maradt. Elcsöndesedett a Wall Street, a New York-i tőzsde – 2001. szeptember 11-e óta először – szintén felfüggesztette a kereskedést. A partok mentén működő olajfinomítók kétharmadát a vihar közeledtével szintén leállították, megszűnt a benzin-, a gázolaj- és kerozin-előállítás.
A Nemzeti Gárda közel 200 tagját helyezték szolgálatba Manhattanben, további háromszázat pedig Long Islanden.
 „Azok, akik nem engedelmeskednek az evakuálásról szóló rendelkezésnek, nemcsak a saját életüket kockáztatják, hanem azokét is, akiknek a mentésükre kell majd sietniük” – szólt Michael Bloomberg polgármester figyelmeztetése a New York-iakhoz. A város egyébként 76 iskolában létesített menedékszállást a kilakoltatott városlakók számára. „Ne csapják be magukat, ne nézzenek ki az ablakon azt mondva: nem is tűnik annyira rossznak a helyzet. A legrosszabb még csak most jön” – figyelmeztette hétfőn reggel ugyancsak a New York-iakat Andrew Cuomo, New York állam kormányzója. Chris Christie, New Jersey kormányzója szintén kemény szavakkal igyekezte meggyőzni azokat, akik a veszélyt elbagatellizálják: „Ne legyenek bolondok, induljanak!”
Hétfőn a New York-i partok közelében elsüllyedt a HMS Bounty nevű hadihajómodell, a hasonló nevű történelmi jelen­tőségű hajó élethű mása, amelyet 1962-ben építettek a Lázadás a Bountyn című film felvételeihez. A mentőcsónakokban vízre szállt legénység mentésére két Jayhawk helikopter sietett, s 14 személyt ki is mentettek. A legénység két tagját viszont lapzártánkig nem találták meg.
Hétfőn délután jelezte a Twitteren Piers Morgan, a CNN műsorvezetője, hogy irodájával szemben egy nagy daru karja az erős szélben „letört”. A BBC beszámolója szerint a felhőkarcoló, amely mellett a daru áll, pontosan a város közepén helyezkedik el, így emiatt hatalmas területet kellett kiüríteni. Szemtanúk szerint a rendőrség és a tűzoltóság határozott kérése ellenére sokan leálltak fényképezni az összeomlófélben lévő darut.
A Maryland állambeli Baltimore-ban este 6-tól betiltottak mindennemű gépjármű-közlekedést, leszámítva a mentőket és a tűzoltókat. Ugyanebben az időben Atlantic Cityben a város nagy része már víz alatt volt. Híres kaszinóit fennállásuk óta mindössze négyszer kényszerültek zárva tartani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!