hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orosz invázió Hévízen

2012. 11. 08.
„Ők a piros hetes” – egy helyi kereskedő így jellemezte a Hévízen egyre nagyobb számban előforduló orosz vendégek gazdaságélénkítő szerepét. Az üdülőváros évi 200 ezer vendége közül minden tizedik Oroszországból érkezik, és egyre többen vesznek ingatlant is a környé­ken, sőt vannak, akik ide is települtek. Szerintük egészségügyi ellátásunk kiváló, élelmiszereink jó minőségűek, az emberek pedig kedvesek. A magyarok inkább nem vitatkoznak, igyekeznek mindenben kedvére tenni a bőkezű vendégseregnek.

„Moszkva túl nagy, nem egészséges a gyerekek számára. Az orosz vidéken pedig általában rosszak az életkörülmények, a kistelepülések közül kevésnek van megfelelő infrastruktúrája. Hévíz nagyon szép egyvelege a természetes és civilizált környezetnek, és az emberek is nagyon kedvesek, úgyhogy még a magyar nyelv nehézségei sem tudtak elriasztani bennünket” – mondta a Heteknek Olga, aki férjével és három fiukkal egy téglából épült emeletes ház első emeletén lakik Hévízen. A lakást két és fél éve vásárolták, miután az üdülővárosban szintén ingatlannal rendelkező barátaik beszámolói felkeltették az érdeklődésüket. Úgy tervezték, hogy amennyi időt csak tudnak, itt töltenek majd, hogy a kiváló klíma a gyerekek légzőszervi problémáit – asztma, allergia, bronchitis – enyhítse. A város azonban annyira megtetszett nekik, hogy ideköltöztek, a legnagyobb fiú most kezdte el az első osztályt a hévízi általános iskolában. „Ő az egyik legjobb az osztályban, nagyon szereti a tanító nénijét, és már a kistestvérével is próbál magyarul beszélni” – büszkélkedett az anyuka.

Amíg Olga otthon van a gyerekekkel, addig férje egy jogi-pénzügyi cégnél dolgozik, többnyire interneten keresztül. Úgy tervezik, hogy Magyarországon maradnak, legfeljebb – ha majd a gyerekek egyetemre mennek – Budapestre költöznek. „Hévíz előtt az is felmerült bennünk, hogy Spanyolországban, Olaszországban vagy Cipruson veszünk ingatlant. Végül az döntött Magyarország mellett, hogy itt nem túl hidegek a telek, és nem túl melegek a nyarak, jó az egészségügyi ellátás, kiváló minőségűek az élelmiszerek, az egész ország emberléptékű, és amennyire utánanéztünk, a felsőoktatási intézmények is jól teljesítenek nemzetközi viszonylatban” – sorolta Olga. Beszélgetésünk végén megjegyzi: tudatosan asszimilációra nevelik gyerekeiket, szeretnék, ha jól megtanulnának magyarul, és beilleszkednének a társadalomba.

Olga és családja nincs egyedül Hévízen: az óvodába négy, az iskolába három orosz gyermek jár. Természetesen jóval többen vannak, akik csak üdülés céljára vásárolnak itt ingatlant, és náluk is többen jönnek szállodákba és magánszálláshelyekre pihenni és gyógyulni. „Szájról szájra terjednek köztük a hévízi beszámolók, az egyik orosz hozza a másikat” – mondta Zoli, egy oroszokra szakosodott ingatlanközvetítő. Az „invázió” szerinte nem hasonlítható ugyan a kilencvenes években tapasztalt német rohamhoz, de az oroszok így is életben tartják a helyi és környékbeli ingatlanpiacot. Ők egyébként is jó vevők: van ugyan, aki csak 8-10 milliót költ egy kisebb lakásra, mások viszont akár ennek tízszeresét is rászánják. „Ha azt vesszük, hogy Moszkvában egy toronyházban 200 ezer euró felett van egy szerkezetkész lakás ára, akkor a magyar árak nagyon alacsonyak. Ennek is köszönhető, hogy az oroszok nem annyira az árat, mint inkább a minőséget nézik, fontos nekik például, hogy a ház és főleg a telek tágas legyen” – magyarázta Zoli. Szerinte az orosz azért kedveli Magyarországot, mert olcsó, szép – és nincsenek muszlimok. Ráadásul itt van a „szomszédban”: Moszkvából három óra alatt ideér a repülő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!