hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Olaj vagy zsidók
A nyolcvanéves Szaúd-Arábia története (2. rész)

2012. 10. 30.
A nyolcvan éve megalakult Szaúd-Arábia gazdasági, politikai és vallási téren egyaránt átalakította a Közel-Keletet. Az új országot az ibn Szaúd-dinasztia kapta a britektől, a térség hírszerzési főnökének, John Philbynek a javaslatára. Philby tisztában volt azzal, hogy az új uralkodó az iszlám ultrakonzervatív irányzatát, a fegyveres dzsihádot támogató vahabizmust terjeszti. Szaúd-Arábia földje rejtette azonban a világ legnagyobb kőolajkészletét, így a kutatási engedélyekért cserébe a nyugati nagyhatalmak elfogadták ibn Szaúd vallási és anticionista követeléseit. Az új állam első évtizedének történetét John Loftus amerikai jogász-történész Titkos háború a zsidók ellen című – hamarosan magyarul is megjelenő – könyve segítségével idézzük fel.

1932 májusában az amerikaiak olajat találtak Bahreinben és Kuvaitban. A térségben azonban a brit kormánynak előjoga volt a kőolaj kitermelésére, amiről természetesen nem akartak lemondani. Az amerikai Standard Oil of California ezért megkereste a brit közel-keleti hírszerzés kulcsemberét, John Philbyt, hogy a Szaúd-dinasztiával ápolt kitűnő kapcsolatai révén segítsen a koncessziók megszerzésében.

Philby nem lepődött meg, mert már tíz éve együttműködött Allen Dullesszel, aki az 1920-as években Isztambulból irányította a közel-keleti amerikai hírszerző hálózatot. Dulles befolyásos családból származott, és az ötvenes években a CIA igazgatója lett. Három közvetlen hozzátartozója is amerikai külügyminiszter volt: nagyapja Benjamin Harrison, nagybátyja Woodrow Wilson, öccse, John Foster Dulles pedig Dwight Eisenhower elnök idején. A Dulles-dinasztia nem csak az üzleti életben és a politikában rendelkezett kivételes kapcsolatokkal: Allan Dulles unokaöccse, Avery Robert Dulles jezsuita papból lett bíboros 2001-ben.

Allan Dulles és John Philby rokon lelkek voltak: mindketten számos olyan szexuális kapcsolattal rendelkeztek, amielyek miatt zsarolhatók voltak, és ez szoros szövetséget alakított ki köztük. Philby már egy évtizede a Közel-Keleten szolgált, amikor Dulles Isztambulba érkezett. A brit kém bemutatta amerikai kollégáját az arab vezetőknek, akiket a török birodalom széthullása után az új arab államok vezetésére szemeltek ki. Dulles ügyvédként számos zsidó nagyvállalkozóval kapcsolatban állt, és jól ismerte Chaim Weizmannt, a cionista mozgalom vezetőjét is. Philby hatására azonban arra a meggyőződésre jutott, hogy egy zsidó állam csak nehezítené az amerikai érdekek, elsősorban az olajcégek térnyerését a Közel-Keleten. A hírszerzés már a húszas évek során tisztában volt azzal, hogy a térségben hatalmas mennyiségű kőolaj található a föld mélyén.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!