hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 12. 19. (XVIII/51) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Megfejtette Orbán titkát a Princeton Egyetem professzora?

Új irányból igyekszik megfejteni a 21. századi új populizmus titkát a Princeton Egyetem politológia-professzora, Jan-Werner Müller. A magyar miniszterelnök számára akár hízelgő is lehet, hogy az általa fémjelzett rendszerrel cáfolja Müller korunk egyik alapvető politológiai dogmáját, miszerint a demokráciák csak liberális formában létezhetnek. A szerző szerint Orbán Viktornak sikerült újrafogalmaznia a populizmus fogalmát, amellyel szemben már nem lehet ugyanazokat a sémákat alkalmazni, mint amelyekkel 20. századi elődeit minősítették.

Betlehemi jászol, spagettiszörny és a többiek

Bírósági határozattal tiltották ki a betlehemi jászolt a franciaországi Vendée megyeházából néhány hete – írja a Le Figaro. „A közszolgálat semlegességével összeegyeztethetetlen vallási szimbólum” a Libre pensée (Szabad gondolkodás) nevű szervezet beavatkozásának köszönheti balsorsát. A karácsony szelleme ugyanakkor a kanadai muszlimokat is megérintette, amikor Mont Royalban arra kérték a városvezetést, hogy a zsidó-keresztény jelképek mellé saját vallási szimbólumaikat is kihelyezhessék. Mindeközben Floridában a sátánisták is részt kérnek a karácsonyi hangulatból.

Hull a pelyhes fehér drón

Miközben a világ egyik felén távirányítású repülőgépek veszik fel a harcot a terroristákkal, a másik fél a drónok hétköznapibb felhasználását kezdi megismerni. Mára nemcsak a hadsereg használja őket gyorsan bevethető gyilkológépekként, a drónok kereskedelmi használata is egyre jobban előtérbe kerül. A kisebb szerkezetek már akár karácsonyi ajándékként is népszerűek a vállalkozó szelleműek körében: sokan magáncélra, légi fotózásra vagy csupán szórakozásból vesznek drónt, és ez utóbbi az, amiből gyakran problémák adódnak – nem is kicsik: tulajdonosaik ugyanis csupán játékszerként tekintenek kis eszközükre.

Elnökváltás, stílusváltás?

Új elnök, új szemlélet? - teszi fel a román sajtó a korántsem csak prózai kérdést rendre Klaus Johannis választási győzelme óta. Az elnökváltás ugyanis nemcsak egy meglepő választási fordulat, hanem  új remény a választóknak az ország európaivá válására. S amely egyelőre véget vet Traian Basescu páratlan politikai karrierjének is – ahogy a román sajtó fogalmaz: nyugalomba vonul az egykori hajóskapitány.

Tömeges letartóztatások Törökországban

Legkevesebb huszonnégy újságírót vett őrizetbe a török rendőrség, akiket többek között azzal vádolnak, hogy fegyveres terrorszervezetet működtetnek, amely Recep Tayyip Erdogan török elnök hatalmának megdöntését célozza. Az Európai Unió és emberi jogi szervezetek is élesen bírálták a razziákat, melyek az Erdogan és legnagyobb riválisa, Fethullah Gülen közötti háború egy újabb epizódját jelentik.

Túszdráma a kávézóban

Több mint 16 óra után tudták ártalmatlanná tenni azt az iszlamista fegyverest, aki Sydney egyik belvárosi kávézójának vendégeit ejtette túszul hétfőn. A dráma két túsz: egy ügyvédnő és a kávézó vezetőjének halálával végződött. Életét vesztette az iráni születésű támadó is, aki nem volt ismeretlen az ausztrál hatóságok előtt. A férfi ellen szexuális bűncselekmények, valamint volt feleségének meggyilkolásában való bűnrészesség miatt emeltek vádat korábban. Az eset több hiányosságra is rámutat a terrorelhárítással kapcsolatban.

Belföld

Nagy lendület, öngólok a Fideszben

Drámai a hangulat a Fidesz politikusai és háttéremberei között, mert azt érzik, hogy szakad a társadalmi támogatottságuk. Ennek oka leg­inkább az Odüsszeia soraival adható vissza, miszerint – idézzük – „önnön buta vétkeikért odavesztek a társak”. A népszerűségvesztés mögött ugyanis egyértelműen önmaguk politikai hibáit és bűneit azonosítják. Úgy tudjuk, a Fidesz politikusai között vannak, akik azon dolgoznak, hogy fordulat álljon be azokon a területeken, ahol szerintük „vérzik” a kormány­zás, így például kiegyeznének Simicska Lajossal, lecsendesítenék az RTL Klubbal kirobbant, feleslegesnek tartott médiaháborút, és visszavennének a népet irritáló urizálásból is. Az persze kérdéses, hogy ez utóbbihoz kell-e majd vezéráldozatot hozni. Hallottunk ugyanis olyan vélekedést, hogy ez elkerülhetetlen.

Paksi vakrepülés

Akár 450-500 milliárdos korrupciós kockázatot is rejthet magában a Paksi Atomerőmű bővítése – derül ki egy tanulmányból, amely hasonló beruházások tapasztalatai alapján vizsgálta a projektet. Bár a kormány igyekszik az átláthatóságot kommunikálni, a múlt héten aláírt orosz-magyar szerződések továbbra sem nyilvánosak. Az orosz költségvetési krízis miatt ugyanakkor azzal az eshetőséggel is számolni kell, hogy Moszkva visszalép az üzlettől.

„Szellemi betanított munkások”

A pedagógusoknak jó eséllyel csak a megemelt munkaterhelés marad, a beígért mértékű béremelésről viszont lemondhatnak. Megszüntették ugyanis a pedagógusbéreknek a mindenkori minimálbérhez kötését, ami az egyébként is sok sebből vérző köznevelési rendszer további színvonalcsökkenését idézi elő, fokozva a szakma kontraszelekcióját. Az elitiskolák vezetőinek tiltakozásához a Nemzeti Pedagógus Kar is csatlakozott, a javaslatot mégis elfogadták.

Tüntetéshangulat

2006-ban a mind sűrűbbé váló tüntetések kapcsán Gyurcsány Ferenc azt mondta, előbb-utóbb megunják, és hazamennek. Mármint a tüntetők. A folytatás ismert. Az utóbbi hetek demonstrációi kapcsán a KDNP-s Aradszki András azt mondta, a tüntetések a kommunista Kun Béla módszerében gyökereznek, céljuk a rombolás. A mostani folytatás még nem lehet ismert, azt azonban több tüntetés végigkövetése után állíthatom, hogy nem a rombolás a cél. És azt is leszögezhetjük, hogy a 2006-os demonstrációkat csatává provokáló neo­náci csürhe nem említhető egy lapon a jelenlegi tüntetőkkel.

Hit és értékek

Jézus Krisztus és a politika

A názáreti Jézus idejében a Szentföld zsidók által lakott részei különböző államok­hoz tartoztak. A központ, Júdea és benne Jeruzsálem a Római Birodalom egyik provinciája volt a császár által delegált helytartó, Pontius Pilatus felügyelete alatt. Északra a vegyesebb lakosságú Galilea azonban önálló királyság volt, nem a birodalom része, bár az uralkodó Heródes-dinasztia annyira függött Rómától, hogy önállóságát csak hűségével őrizhette meg, így ez meglehetősen névleges függetlenséget jelentett csak. A Jordán túlpartján (a mai Jordánia területén) lévő Tízváros tíz városa hellénisztikus jogokkal rendelkezett, és főként görögök lakták, a zsidók itt kisebbségben voltak, szinte gettókban éltek, nem véletlen, hogy az evangéliumok nagyarányú disznótartásról számolnak be – a zsidó többségű Júdeában ez elképzelhetetlen lett volna.

Három erkölcsi morzsa karácsonyra

Első morzsa: az ismeretlen jó emberről

A lélek csodaszere

Gondolta volna, hogy egyetlen módszer életvitelszerű alkalmazásával lényegesen javulhat fizikai állapota, lelki egészsége, életérzése, kapcsolatrendszere és házassága is? Orvosi és pszichológiai kutatások egész sora szerint a válasz egészen egyszerű: a hálaadás.

HÁTTÉR

A Hamasz-alapító fia a megbocsátás és hit erejéről

Államtalan, hontalan, állandóan úton és életveszélyben – a Zöld herceg nagy árat fizetett azért, hogy a Hamasz palesztin terrorszervezet egyik alapítójának fiaként a Sin Bét izraeli titkosszolgálatnak kémkedett egy évtizeden át.  Moszab Hasszán Juszef mégis elégedett azon döntésével, hogy a terror helyett az életmentést választotta. Az életútjáról készült dokumentumfilmet az izraeli filmhéten mutatták be Magyarországon.

Lugosi Dániel Ali: Elképzelem a zenét

Pedagógus szülők, három zenész fiatal meg egy háromnapos, örökbe fogadott csecsemő - így nézett ki a Lugosi család 15 évvel ezelőtt. Az akkor legkisebb Ali azóta felcseperedett, s a tinik kategóriájában elnyerte az MTV tehetségkutató műsora, a Virtuózok első díját. A zsűri az ámulattól nem talált szavakat, egyikük szerint „Isten különleges jókedvében lehetett akkor, amikor Ali megszületett”.

Ilyen Mózes kellett nekünk?

Akik a bibliai filmek reneszánszát várják, valószínűleg csalódniuk kell, a „hős-korszak” nagy alkotásait ugyanis láthatóan nem lehet visszahozni. Ridley Scott új életet lehelt a történelmi filmekbe a Gladiátorral, de a most megjelent Exodus a jövőben feltehetőleg egy lesz a sok közül a kereskedelmi tévék karácsonyi kínálatában. Ha a száznegyvenkét percből úgy harminc nem csatázós vagy csapásos jelenetre megy, hanem tényleges színészi alakításra, mely még a Bibliához is szöveghű - az talán átvezethette volna a filmet is a lehetetlennel határos Vörös-tengeren. Úgy láttuk, a lehetőség megvolt, ám a filmkészítők nem éltek vele.

LUSH PRIZE

Idén tíz ország aktivistáinak és tudósainak az állatkísérletek beszüntetéséért végzett munkáját ismerték el Lush-díjjal. A tizenkét díjazott között összesen 250 ezer angol fontot osztottak szét; ezen a területen ennek a díjnak az éves összértéke a legnagyobb.

El tudjuk adni magunkat

December közepén – immár második alkalommal – került megrendezésre az Izraeli-Magyar Innovációs Nap. Idén a Budapest Akvárium Klub adott helyet a vállalkozói kultúrát erősítő rendezvénynek, amelyet az Izraeli Nagykövetség szervezett. A rendezvény célja a modern zsidó államban kiépült startup kultúra modelljének népszerűsítése és a fiatal nemzedék vállalkozói kedvének ösztönzése volt.

Árulók vagy bűnbakok?

A bűnbak az ószövetségi zsidóknál az a fekete kecske volt, amire szimbolikusan bűneiket, vétkeiket halmozták, és a szerencsétlen állatot a sivatagba űzték, hogy az ott pusztuljon el bűneikkel együtt. Ennek megfelelően a történelmi bűnbakok is többnyire ártatlanok. Nemzetünk történelme is számos ilyen példával szolgál.

A magyarországi zsidóság képes története

„A teljes magyar történelmet csak az értheti meg és művelheti sikeresen, aki ismeri a magyarországi zsidók, a magyar zsidók, a zsidó magyarok, a Mózes-hitű magyarok és társaik történetét” – írja Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója A magyarországi zsidóság képes története című hiánypótló monográfia epilógusában. A derék olvasó úgy érzi a közel négyszáz oldalas kötet forgatása közben, mintha ámulatba ejtő tárlaton vezetnék végig a szerzők.

KÁVÉSZÜNET

Szörny Barbie-k a gyerekszobában

Karácsony előtt a játék- és ruhaboltokat járva különösen szembetűnővé válik az utóbbi évek egy sajátos trendje: a koponya­mintás gyermekruhák mellett élőhalott Barbie-leszármazottak jelentek meg az üzletek polcain. Ezek az úgynevezett Monster High-babák hatalmas sikert arattak világszerte. De vajon mit üzennek célközönségüknek, a gyerekeknek?

Brainel Mehandi: A ruha is teszi

Mióta foglalkozik a klasszikus öltöz­ködéssel, és mi indította erre?

Halkalauz nem csak ünnepekre

A halfogás és egyéb vízi élőlények megszerzése, elfogyasztása az emberiség egyik legősibb táplálékszerzési módja. A föld népességének háromnegyedét kitevő fejlődő országokban a halászat ma is az egyik leggyakoribb főfoglalkozás, a halhús pedig a legjelentősebb állati eredetű fehérjeforrás, mintegy 37 százaléka az összes fehérjefogyasztásnak. Ám a hazai lakosság halfogyasztását sajnos leginkább csak az ünnepekhez kötődő tradíciók generálják, mintsem a korszerű táplálkozás gyakran ismételgetett szlogenjei.

Vidám pozsonyi karácsony

Fényárban úsznak Európa nagyvárosai a karácsonyi vásárok körül, melyekbe az ajándékok beszerzése mellett a hangulat kedvéért is ellátogatnak sokan. Bár a magyar turisták körében advent idején Bécs számít abszolút favoritnak, ha változatosságra vágyunk, van alternatíva: Pozsonyban nemcsak az ünnepi forgatag és a tereket körüllengő finom illatok ragadhatnak magukkal, hanem egy kellemes városnézéssel is megkoronázhatjuk utazásunkat.

Alázat nélkül nem megy

Már gyermekkorában saját készítésű étlappal és ételkreációkkal szórakoztatta családját. Ma a hagyományos megoldások mellett különleges kísérletek közepette visz izgalmas konyhát. Noha rengeteg helyen megfordult már a világon, és határozott véleménye van a gasztronómiáról, számára mégis a vendég a legfontosabb. Hampuk Zsolttal, a kutasi Relais & Châteaux Hertelendy Kastély elismert séfjével beszélgettünk, aki szerint a kiváló étel titka roppant egyszerű: sok alázat, jó alapanyag, kellő fűszerezés, megfelelő technológia.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!