hetilap

Hetek hetilap vásárlás
El tudjuk adni magunkat

2015. 01. 03.
December közepén – immár második alkalommal – került megrendezésre az Izraeli-Magyar Innovációs Nap. Idén a Budapest Akvárium Klub adott helyet a vállalkozói kultúrát erősítő rendezvénynek, amelyet az Izraeli Nagykövetség szervezett. A rendezvény célja a modern zsidó államban kiépült startup kultúra modelljének népszerűsítése és a fiatal nemzedék vállalkozói kedvének ösztönzése volt.

Ilan Mor izraeli nagykövet megnyitó beszédében kiemelte: „A jövő azoké, akik fejlesztenek.” Ezt alátámasztva a – Magyarországon is jelen lévő – NNG navigációs megoldásokkal foglalkozó cég alapítója, David Wiernik ecsetelte a cég kezdeti időszakának nehézségeit, és a válság túléléséről is tanulságos történeteket osztott meg a hallgatósággal. Ezután Karin Rubinstein, az IATI (Israel Advanced Technology Industries) vezérigazgatója és Inon Elroy, az izraeli Gazdasági Minisztérium igazgatóhelyettese adott átfogó képet a „dübörgő izraeli gazdaságról” – a start-upok tükrében. Karin kiemelte, hogy Izrael nemcsak egy „startup nemzet”, hanem innovatív nemzet is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy olyan, mára mindennapossá váló használati eszközöket fejlesztettek ki Izraelben, mint a pendrive vagy a Google azon funkciója, ami kereséskor megpróbálja kitalálni, hogy mire akarunk rákeresni – sorolta az igazgató.

Mára már számos nagyvállalat felismerte Izrael innovációs potenciálját, és olyan multinacionális nagyvállalatok helyezik oda kutatási és fejlesztési részlegüket, mint az eBay, a Google vagy az Apple. Ezen túl pedig fel is vásárolnak olyan pár tucat alkalmazottat foglalkoztató izraeli start-upokat, amelyek – jellegükből fakadóan – ugyan csak néhány éves múltra tekintenek vissza, mégis több százmillió dollárt érnek a nagyvállalatok szemében.

Itzik Frid, egy Haifa központú „inkubátor cég”, a Takwin Labs egyik vezetője az innovációs és technológiai gócpontoktól távol élők felzárkóztatási programját ismertette meg a közönséggel. A Takwin Labs küldetése, hogy az izraeli társadalom perifériáján élő arab népesség vállalkozásainak segítsen túllendülni a kezdeti nehézségeken. A Közel-Kelet egyetlen demokráciájában ugyanis a lakosság 20 százaléka arab, és ez az arány megegyezik az egyik legnevesebb izraeli egyetemet, a Techniont elkezdő gólyák etnikai arányával is. Ugyanakkor az Izraelben évente hatszáz elindított startup alapítói között még ennél is kevesebben vannak az arab származásúak. Itzik szerint angol nyelvoktatással, mentorálással és munkahelyteremtéssel lehet segíteni a kevésbé vállalkozó szellemű, leszakadozó területek lakosságán, mert ezek által a folyamat végén önállóan is képesek lesznek pénzt keresni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!