hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Hamasz-alapító fia a megbocsátás és hit erejéről
Rossz  pásztorokra  hallgatnak ma  Betlehemben

2014. 12. 18.
Államtalan, hontalan, állandóan úton és életveszélyben – a Zöld herceg nagy árat fizetett azért, hogy a Hamasz palesztin terrorszervezet egyik alapítójának fiaként a Sin Bét izraeli titkosszolgálatnak kémkedett egy évtizeden át.  Moszab Hasszán Juszef mégis elégedett azon döntésével, hogy a terror helyett az életmentést választotta. Az életútjáról készült dokumentumfilmet az izraeli filmhéten mutatták be Magyarországon.

Moszab Hasszán Juszef a Közel-Kelet egyik legvallásosabb családjának gyermekeként látta meg a napvilágot Ramallahban, 1978-ban. Nagyapja imám volt, és ezt a hagyományt folytatta édesapja is, aki vallási vezetőként szerzett hírnevet magának. Már korán kapcsolatba került a Muzulmán Testvériséggel, amelynek ideológiájával személyesen is azonosult. 1986-ban pedig részt vett Hebronban azon a titkos találkozón, amelyen megszületett a Hamasz, és döntés született arról, hogy erőszakos eszközökkel fognak harcolni Izrael ellen.

Moszab példaképe édesapja volt, és hamar a nyomdokaiba lépett. Kivette a részét az úgynevezett ellenállásból. Az első intifáda idején, tízévesen őrizetbe vették, mert kővel dobált meg egy izraeli telepest. Édesapját rendszeresen letartóztatták, ezért a fiatal fiú­ban csak fokozódott a düh és a gyűlölet Izrael felé. Az erőszak környezetére és rokonságára is jellemző volt, és nemcsak a zsidó állam irányába, hanem egymás között is. Moszab kiskorában nemi erőszak áldozata is lett, amiről nem mert sohasem beszélni, mert ez a legnagyobb szégyen volt kultúrájában.

Egy idő után Izrael-ellenes indulatai odáig fajultak, hogy fegyvereket próbált szerezni azzal a céllal, hogy izraelieket öljön. Fegyverbeszerzése azonban balul sült el, és az izraeli biztonsági erők elfogták. A Moaszkobíjeh Fogvatartási Központba került, ahol megkínozták. Itt kapott ajánlatot a Sin Bét egyik tisztjétől. Az izraeli titkosszolgálat ugyanis a Hamasz egyik alapítójának fiában kitűnő lehetőséget látott arra, hogy az ellenség belső köreiből információkat szerezzenek. Moszab némi gondolkodás után elfogadta az ajánlatot, azt tervezve, hogy így áll majd bosszút az izraelieken. Döntése viszont nem a várva várt szabadulást hozta: egy másik börtönbe került. Erre elővigyázatosságból volt szükség, mert a palesztinok kegyetlenül elbántak mindenkivel, akivel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy együttműködik az izraeliekkel. A megiddói börtönélet azonban a tel­jes kiábrándulást hozta a Hamaszból. A terrorszervezet a börtönben saját embereivel is kegyetlenkedett: koholt vádak alapján brutálisan megkínozták és megölték azokat, akiket árulónak bélyegeztek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!