hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Árulók vagy bűnbakok?
A bukás felelősei a magyar történelemben

2015. 01. 03.
A bűnbak az ószövetségi zsidóknál az a fekete kecske volt, amire szimbolikusan bűneiket, vétkeiket halmozták, és a szerencsétlen állatot a sivatagba űzték, hogy az ott pusztuljon el bűneikkel együtt. Ennek megfelelően a történelmi bűnbakok is többnyire ártatlanok. Nemzetünk történelme is számos ilyen példával szolgál.

A magyar történelem első jelentős bűnbakja báró Károlyi Sándor kuruc tábornok volt, akit II. Rákóczi Ferenc nevezett árulónak, mert elárulta őt és egyben a haza ügyét. De mi volt a valóság?

Franciaországot, Rákóczi egyetlen szövetségesét, a hosszú spanyol örökösödési háború végén az összeomlás fenyegette, haladéktalanul békét kellett kötnie. A magyarországi viszonyok ennél is rosszabbak voltak. A nyolc évig tartó háborúnak 85 ezer halottja volt, de a két évig dúló pestisnek Magyarországon 410 ezer ember esett áldozatul. Számos vidék elnéptelenedett, a földek parlagon hevertek.

A múltba visszatekintve a történtek változhatatlanná merevednek. Viszont a cselekvő ember, aki számára ez a történet még jelen, nem adja fel a küzdelmet, szerencsés fordulatban reménykedik, megragad minden lehetőséget, s kap az utolsó szalmaszál felé is. Ilyen szalmaszál volt Rákóczi számára Nagy Péter cár, akitől segítséget remélt és akivel találkozni akart Lengyelországban. Távolléte idejére báró Károlyi Sándort bízta meg, hogy tárgyaljon gróf Pálffy János császári tábornokkal fegyverszünet létrehozása érdekében. Rákóczinak okvetlenül szüksége volt fegyverszünetre, mert számottevő hadsereggel már nem rendelkezett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!