hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megfejtette Orbán titkát a Princeton Egyetem professzora?
A nép, fenség

2014. 12. 18.
Új irányból igyekszik megfejteni a 21. századi új populizmus titkát a Princeton Egyetem politológia-professzora, Jan-Werner Müller. A magyar miniszterelnök számára akár hízelgő is lehet, hogy az általa fémjelzett rendszerrel cáfolja Müller korunk egyik alapvető politológiai dogmáját, miszerint a demokráciák csak liberális formában létezhetnek. A szerző szerint Orbán Viktornak sikerült újrafogalmaznia a populizmus fogalmát, amellyel szemben már nem lehet ugyanazokat a sémákat alkalmazni, mint amelyekkel 20. századi elődeit minősítették.

A tanulmány fényében érdekes újragondolni, milyen érdekek fűződhetnek ahhoz, hogy kiderüljön: a magyar vagy orosz alternatív modell működésképtelen – ahogyan azt a budapesti tüntetéshullám vagy a rubel összeomlása most bizonyíthatja.

„A történelem utószava: A populista fenyegetés a liberális demokráciával szemben” címmel jelent meg a World Politics Review decemberi számában Jan-Werner Müller tanulmánya, pont huszonöt évvel azt követően, hogy megszületett az elmúlt évtizedek egyik leghíresebb politikai utópiája, Francis Fukuyama A történelem vége című kötete. Fukuyama érvelése szerint a globális fejlődés szükségszerűen a liberális demokráciák felé billenti el a mérleget, mert egyedül ez a rendszer képes betölteni a szabadsággal és emberi méltósággal kapcsolatos alapvető vágyainkat.

Sokáig úgy tűnt, hogy a trendek – ha döcögve is, de – Fukuyama prognózisa szerint alakulnak. Ellentétben a 20. századi globális ideológiákkal – a kommunizmussal és fasizmussal –, sem a „kínai álom”, sem a Vlagyimir Putyin fémjelezte eurázsiai eszme nem tudott saját régióján kívül követőket toborozni, miközben világszerte számos ország indult el a liberális demokrácia felé vezető úton.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!