hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hull a pelyhes fehér drón
Játékszer vagy életmentő eszköz?

2014. 12. 25.
Miközben a világ egyik felén távirányítású repülőgépek veszik fel a harcot a terroristákkal, a másik fél a drónok hétköznapibb felhasználását kezdi megismerni. Mára nemcsak a hadsereg használja őket gyorsan bevethető gyilkológépekként, a drónok kereskedelmi használata is egyre jobban előtérbe kerül. A kisebb szerkezetek már akár karácsonyi ajándékként is népszerűek a vállalkozó szelleműek körében: sokan magáncélra, légi fotózásra vagy csupán szórakozásból vesznek drónt, és ez utóbbi az, amiből gyakran problémák adódnak – nem is kicsik: tulajdonosaik ugyanis csupán játékszerként tekintenek kis eszközükre.

Nagy riadalmat keltett december elején egy kóbor drón, ami a londoni Hea­throw reptér légterében repülve veszélyesen megközelített egy Airbus utasszállító gépet. A repülő éppen leszálláshoz készülődött, amikor a személyzet észlelte a kétszáz méteres magasságban manőverező távirányított járművet. Ütközésre sze­rencsére nem került sor, azonban az incidens nagy megdöbbenést váltott ki. A CAA (az angol Polgári Légiközlekedési Hatóság) ,,A” típusúnak, azaz magas kockázattal járó incidens­nek minősítette a történteket. A légi­társaság nem nevezte meg a majdnem ütköző járatot, a drón pedig a történtek után azonnal eltűnt a helyszínről, így a hatóságok nem tudták azonosítani.

Felmerül a kérdés, hogyan kerülhetett egy drón egy utasszállító útjába, amikor mind a gépről, mind az irányítótoronyból is pásztázzák az eget? A válasz egyszerű, és egyben rémisztő: ezek a drónok láthatatlanok a radar számára – méretük túl apró ahhoz, hogy a menetrend szerinti járatokat figyelő szerkezetek észleljék őket, digitális jeladóval pedig nem rendelkeznek –, elég nagyok azonban ahhoz, hogy egy repülőgép hajtóművébe kerülve akár katasztrófát is okozzanak.

Hasonló eseményekről számolt be egy magánrepülő pilótája, aki még májusban találkozott egy drónnal, amely tőle nem több mint 25 méterre repült.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!