hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 10. 02. (XIX/40) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Furcsa amerikai–orosz szövetség Szíriában

Alig két óra választotta el egymástól Barack Obama és Vlagyimir Putyin felszólalását az ENSZ közgyűlése előtt. Nemcsak a beszédek időbeli közelsége és központi témája (Szíria) jelezte azt, hogy az amerikai-orosz viszony elmozdult az elmúlt két évet jellemző holtpontról, hanem a két vezető több mint másfél órás személyes találkozója is. Putyin egyenesen a második világháborús „Hitler-ellenes széles körű nemzetközi koalíció” újjáélesztését javasolta, aminek azért egyelőre akadálya, hogy Washington pont azt a diktátort, Aszadot akarja eltávolítani a hatalomból, akit Moszkva katonailag látványosan védelmébe vett.

Szélsőjobbos siker Felső-Ausztriában

Második helyen végzett az osztrák Szabadságpárt az elmúlt hétvégi felső-ausztriai tartományi választáson. A bevándorlásellenes párt sikere és az Osztrák Néppárt, illetve a szociáldemokraták vártnál gyengébb eredménye is azt mutatja, hogy a migrációs válság nyomán a közeljövőben még nagyobb népszerűségre tehetnek szert az európai szélsőjobboldali pártok, melyek határozottan  elutasítják a tömeges bevándorlást.

Buktatók és bukottak

Elbukott a Victor Ponta elleni bizalmatlansági indítvány a román parlamentben: 207 képviselő szavazott az indítvány mellett, és 8 ellene. Az indítvány elfogadásához 275 törvényhozó támogató szavazatára lett volna szükség. Egyelőre helyén maradt a Ponta-kabinet, de jövő nyár elején választások következnek a szomszédunkban.

Tragédia- és botránysorozat szigetelheti el Rijádot

Több ország hatóságai is úgy vélik, Szaúd-Arábia hazudott a mekkai zarándoklathoz köthető múlt heti tragédia áldozataival kapcsolatban. A hivatalos szaúdi adatok szerint közel 800, Nigéria, India, Pakisztán és Indonézia hatóságai szerint viszont több, mint ezer áldozata van a tragédiának, amelyért a fele­lős­­ség a nemzetközi sajtó szerint a szaúdi király fiának konvoját terhelheti. Szeptem­-berben rájárt a rúd a rijádi királyi családra – szexuális erőszak Amerikában, tragédia­sorozat Mekka környékén, tömeggyilkosság Jemenben. Bajban a szaúdi vallási diktatúra?

Kaukázusi Emirátus

Putyin elnök teljes egészében a Nyugatot – élén az Egyesült Államokkal – tette felelőssé a közel-keleti krízisért és az Iszlám Állam létrejöttéért az ENSZ közgyűlésen elhangzott beszédében. Mindamellett több ezer muszlim (csecsen, oszét, baskír, tatár, cserkesz és egyéb etnikumú) orosz harcol Szíriában az iszlamisták oldalán. Az orosz elnök szerint az arab tavasz forradalmai után maradt hatalmi vákuum kedvezett az iszlamista mozgalmak létrejöttének. Az Észak-Kaukázusban azonban évek óta működik egy „állam az államban” Imarat Kavkaz néven, mely az ISIS előfutárának is tekinthető.

Miért éppen Egyiptom?

Új vevőt talált Franciaország a két Mistral-osztályú helikopterszállító hajóra, melyeket eredetileg Oroszország számára építettek, ám Moszkva ukrajnai szerepvállalása miatt nem adtak át. Ha azonban a külföldi katonai beavatkozás szempont lenne, Egyiptomra – mely többek között olyan érdeklődőkkel szemben lett befutó, mint Kanada, Brazília, India, Szingapúr – sem eshetett volna a választás.

Ingatlanfoglalással oldanák meg a migránsok gondjait Németországban

Kisajátítható lakások a menekültek számára, kilakoltatott bérlők, akiknek a helyét bevándorlók foglalják majd el, szélsőjobboldali támadások a menekülteket szállító buszok ellen és újabb arab nyelvű, bevándorlás­ellenes hirdetések a közel-keleti menekülttáborokban. Egyre nagyobb hullámokat ver a tél közeledtével az Európába érkező migránsokkal kapcsolatos helyzet, amelynek megoldására az észak-európai jóléti államok sincsenek igazán felkészülve.

Belföld

A sokszínűség érték, a multikulti nem az

A Hit Rádióban minden pénteken jelentkezik a Hetek magazin, ahol a lapunkban boncolgatott témákról beszélgetünk vendégeinkkel. A legutóbb Seres László, a hvg.hu publicistája, a Kapitalizmus blog szerkesztője, a magyar média egyik legeredetibb figurája volt a vendégünk, aki időnként a Hetekben is publikál.

Egy kancellár már belebukott a migránskrízisbe

Hétfőn felajánlotta lemondását a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Devecz Miklós. Az egyetemi rangsorban a rektor után a második – gazdasági ügyekben pedig a legfontosabb – pozíciót betöltő vezető kapitulációját a felsőoktatást felügyelő miniszter, Balog Zoltán másnap tudomásul vette. A lemondás közvetlen előzménye a kancellár menekültválsággal kapcsolatos Facebook-bejegyzése volt, egyes hírek szerint azonban a mostani botrány csak az utolsó csepp volt a pohárban.

Földmutyi vagy új földosztás?

Százéves kisgazda programot hajt végre a kormány, vagy a politikai hatalom átmentése érdekében tönkreteszi a magyar vidéket? Ez a két szélső álláspont fogalmazódott meg politikusok részéről, miután kiderült: októbertől mintegy 380 ezer hektár állami tulajdonú földterületet árusítanak ki egy kormányrendelet nyomán.

Európa válaszúton

Mivel az európai és az iszlám civilizáció között kibékíthetetlen ellentétek feszülnek, önpusztító gondolat, hogy Európa integrálni tudna akkora muszlim hátterû emberáradatot, amely most végeláthatatlanul ömlik kontinensünkre. Ha ez a folyamat tovább tart, elmérgesedõ civilizációs konfliktusözönbe taszítja kontinensünket, amivel szemben a béke ára – az iszlám dinamikáját és az európai kultúra régóta tartó gyökérvesztését egybevetve – Európa behódolása lehet.

Hit és értékek

Életre szökellő víz

A NASA bejelentése, miszerint valószínűleg folyékony halmazállapotú sós vizet találtak a Marson, újraindította az élet keletkezéséről szóló vitákat. Azt eddig is feltételezték, hogy hajdan akár Atlanti-óceán méretű óriástengerek hullámoztak a vörös bolygón, ám az, hogy ma is pocsolyák, sőt a kanyonokban tavak is lehetnek a felszínén, egészen új perspektívát adott a Mars-kutatásnak. Szerzőnk mérnök-informatikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

HÁTTÉR

„Meglephette őket, hogy nem akarok seftelni”

Pákh Imre 2003-ban kölcsönadta a magyar államnak a tulajdonát képező Golgota című világhírű Munkácsy-képet. A magyar állam 2013-ban megegyezett a gyűjtővel, hogy 9 millió dollárért megveszi a festményt. Majd egy váratlan fordulattal jelentkezett a Magyar Nemzeti Bank, és közölte Pákhkal, hogy maximum 6 millió dollárt ad a képért. A gyűjtő nemet mondott, válaszul az állam védetté nyilvánította a képet, ami azt jelenti, hogy az amerikai-magyar Pákh nem viheti el az országból.

Kóser hungarikumok

Pick szalámi, herendi porcelán, makói vöröshagyma, Zwack gyomorkeserű, tokaji aszú, Kotányi fűszerkeverék vagy éppen a néprajzi kategóriába tartozó matyó hímzés – mind megannyi hungarikum, amelyek megteremtését, elterjesztését nagyrészt a második világháború előtt élő zsidó honfitársainknak köszönhetjük. Nélkülük nem jöttek volna létre, vagy pedig nem váltak volna ismertté ezek a magyarság védjegyévé vált termékek. A Néprajzi Múzeum Kő kövön című tárlatán még október 18-áig megtekinthetjük azokat a tárgyakat, amelyek a magyar vidéki zsidóság vészkorszak előtti életét dokumentálják.

Svédasztal a Dunában

Évi 1,8 millió tonna fogyasztható élelmiszer kerül szemétbe Magyarországon, miközben a lakosság 30 százaléka nélkülöző életmódot folytat. A fejlett világra általánosan jellemző élelmiszer-pazarlásnak egészen extrém hazai példái is léteznek, bár a hivatalos szervek nem sok visszaélésről tudnak beszámolni.

KÁVÉSZÜNET

Trükkös álláskeresés

 Mesteri húzással hekkelte meg a korábban klasszikusan már bevált önéletrajz-formátumokat egy amerikai reklámszakember. Jeff Scardino ugyanis szisztematikusan beleszőtte bemutatkozó anyagába az összes olyan negatívumot, amelyeket mások inkább igyekeznek bőszen eltitkolni a cégek elől. Ötlete bevált. Ennek ellenére nem mindenkinek ajánlott ez a taktika.

Amikor a civilizációk összecsapnak

Samuel P. Huntington amerikai politikatudós, a Harvard Egyetem egykori professzora, 1993-ban a Foreign Affairs című lap egyik számában közölte a civilizációk összecsapásáról szóló írását, melyet 1996-ban politikafilozófiai könyv formájában is publikált A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása címmel. Dr. Bill Warner egyetemi professzor pedig – aki az iszlámot csaknem harminc éve tanulmányozza, és annak értelmezését a Saría törvény című könyvében foglalta össze – a World Trade Center tragédiáját megelőzően megjósolta az iszlám és Amerika, illetve a nyugati civilizáció közti harcot.

Kertészmérnökből villámfordító

Különleges ötleteivel nemegyszer vonta már magára a fordítói szakma figyelmét a fiatal vállalkozásnak számító Villámfordítás Fordítóiroda, amely mára a hazai fordítói piacot meghatározó cégek egyikévé vált. A siker tehát őket igazolta: a Fair Trade elveket valló vállalkozás hihetetlen energiával pörög, folyamatosak a fejlesztések. A mintegy 410 fordítót foglalkoztató, 34 nyelvre fordító, több mint 100 millió forintos forgalommal rendelkező cég a honlapjával elnyerte már a létező összes szakmai elismerést. Az alapítót, Gál-Berey Tündét kérdeztük, akit ráadásul a Példakép Alapítvány megválasztott az ötven inspiráló fiatal magyar példakép egyikének.

Egy ünnepelt primadonna tündöklése és bukása

Hatvan éve hunyt el Fedák Sári, művésznéven: Zsazsa, az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar színművésznő, énekesnő-primadonna, akinek személyében az első magyar médiasztárok egyikét is megismerhettük: elektronikus médiumok nélküli korszakban uralta a legnagyobb nyilvánosságot jelentő színpadokat és a nagy példányszámú sajtótermékeket.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!