hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kóser hungarikumok
Egyedülálló tárlat a Néprajzi Múzeumban

2015. 10. 08.
Pick szalámi, herendi porcelán, makói vöröshagyma, Zwack gyomorkeserű, tokaji aszú, Kotányi fűszerkeverék vagy éppen a néprajzi kategóriába tartozó matyó hímzés – mind megannyi hungarikum, amelyek megteremtését, elterjesztését nagyrészt a második világháború előtt élő zsidó honfitársainknak köszönhetjük. Nélkülük nem jöttek volna létre, vagy pedig nem váltak volna ismertté ezek a magyarság védjegyévé vált termékek. A Néprajzi Múzeum Kő kövön című tárlatán még október 18-áig megtekinthetjük azokat a tárgyakat, amelyek a magyar vidéki zsidóság vészkorszak előtti életét dokumentálják.

A Néprajzi Múzeum időszaki kiállítása egyedülálló módon és első alkalommal mutatja be azokat a gyűjteményébe tartozó tárgyakat, amelyeket a 20. század elején a múzeum által megbízott kereskedők vagy később a zsidóság iránt érdeklődő kutatók gyűjtöttek össze. „A kiállítás célja, hogy a rendelkezésünkre álló tárgyak segítségével rekonstruálni tudjuk a második világháború előtt élő zsidóság életét a teljesség igénye nélkül” – mondta lapunknak Szarvas Zsuzsa, a kiállítás egyik kurátora. Az egy-egy, sokszor emblematikus tárgy köré csoportosuló konkrét történetek mozaikszerűen idézik fel az adott vidéki központ pezsgő életét.

Zsidó élet anno

A magyarországi zsidók jelentős része a 18. század végétől kezdve érkezett hazánkba. A különböző mesterségek meghonosítása és a kereskedelem révén megújulást vittek a falvakba és a városokba egyaránt. Bonyhádon például – ahol az első letelepült pipa­-készítőket követve megjelentek a szűcsök, tímárok, üvegesek, cipészek, szabók, könyvkötők, aranyművesek, pékek, cipészek, majd nagyobb vállalkozások (gyárak) – az ország egyik legnépesebb zsidó közössége jött létre. A 19. században a zsidó lakosság létszá-ma már a település protestáns és katolikus lakóinak számát is meghaladta. Az 1867-es kiegyezés országosan is biztosította a teljes egyenjogúságot számukra, felszabadítva a zsidókban lévő kreativitást, alkotókészséget – tudjuk meg a kiállítás anyagából. (Eszünkbe juthat Pick Márk, aki két évvel később, 1869-ben alapította meg szegedi szalámigyá-rát, amely legidősebb fia, Jenő munkásságá­nak köszönhetően később világmárkává nőtte ki magát.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!