hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy kancellár már belebukott a migránskrízisbe
Botrány a Szegedi Tudományegyetemen

2015. 10. 09.
Hétfőn felajánlotta lemondását a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Devecz Miklós. Az egyetemi rangsorban a rektor után a második – gazdasági ügyekben pedig a legfontosabb – pozíciót betöltő vezető kapitulációját a felsőoktatást felügyelő miniszter, Balog Zoltán másnap tudomásul vette. A lemondás közvetlen előzménye a kancellár menekültválsággal kapcsolatos Facebook-bejegyzése volt, egyes hírek szerint azonban a mostani botrány csak az utolsó csepp volt a pohárban.

A kancellár váratlannak mondható lemondásának előzménye a Devecz által is lájkolt, majd megosztott (eredetileg egy lengyel „szerzőtől” származó) ízléstelen Facebook-bejegyzés, amelyen 14 meztelen nő napozik a tengeren egy nagy csónakban, ezzel a felirattal: „Végre normális bevándorlók”.  
A bejegyzés szeptember 15-én került ki a kancellár személyes oldalára, amelyet ezt követően ismerőseivel is megosztott. A fotót több férfiismerőse is kommentálta, olyan hozzászólásokkal, mint például hogy „ezek vajon miért nem jönnek hozzánk?”. A bejegyzés tíz napig volt látható Devecz Facebook-oldalán, a bejegyzést csak azt követően távolították el, hogy Kékesi Márk Zoltán, az SZTE Pszichológiai Intézetének oktatója, a MigSzol Szeged csoport egyik alapítója – erőteljesen kritizálva a kancellárt – tovább osztotta a képet. Ezt követően a megyei napilap és az országos média is felkapta a hírt, sőt, a botrány hullámai külföldre is elhatottak, miután az épp Ausztriában tartózkodó Orbán Viktort is megkérdezték az ügyről múlt pénteki bécsi sajtótájékoztatóján.
Az egyetem az ügy kipattanásakor közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy „Kancellár úr megdöbbenését fejezte ki a számára nyilvánvalóan nem ismert, véleménye szerint valamilyen formában hamisított bejegyzés miatt, és közölte, hogy személyiségi jogainak megsértése miatt ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tesz. Az SZTE a nyomozás lezárultáig az üggyel kapcsolatban további információt nem kíván közölni.” A kancellár tehát ekkor még nem vállalta a felelősséget a szexista bejegyzés miatt. A Szegedi Tudományegyetem szeptember 28-ai, hétfői szenátusi ülésén Devecz ismételten megdöbbenését fejezte ki a személyét érintő lejárató kampánnyal kapcsolatban, egyben bejelentette, hogy annak érdekében, hogy az intézményt megkímélje az ellene folyó támadások következményeitől, felajánlotta lemondását a felette munkáltatói jogokat gyakorló emberi erőforrások miniszterének. Lemondását Balog Zoltán másnap tudomásul vette. Devecz Miklós hétfőn már nem volt megtalálható a Facebookon, profilját teljes egészében eltávolították, egyetemi ügyekre rálátó forrásaink szerint hétfő óta a kancellár gyakorlatilag „eltűnt” a nyilvánosság elől.

Gyenge kezdés után erős visszaesés

A megyei napilap a lemondás napján arról írt, hogy nem ez az első botránya a 2014 decemberében kinevezett kancellárnak. A mérnök végzettségű, a MÁV-nál vezérigazgató-helyettesi pozícióig jutó, legutóbb pedig a Zalaegerszeg futballcsapatát üzemeltető kft. ügyvezetői posztját betöltő Devecznek már a belépője sem volt szerencsés a 7 ezer főt foglalkoztató, 27 ezer diákot oktató egyetemen. Az Átlátszó Oktatás blog a beiktatása előtt megírta, hogy az ön­életrajzában feltüntetett doktorija valójában közgazdasági felnőttképzési oklevél. Devecz a blog megkeresésére annak idején így válaszolt: „a netnek megvan az a jó tulajdonsága, hogy olyan információkat is tartalmaz adott személyekről, amelyek már nem relevánsak”. Mindenesetre ezt követően frissített életrajzában már nem szerepelt a doktori cím.
A botrányt kavaró megnyilatkozások már néhány héttel beiktatása után, ez év januárjában folytatódtak, amikor egyik első intézkedéseként bejelentette, hogy egyeztetett a Nemzeti Közlekedési Hatósággal, s ennek eredményeként ismét leszállhat a mentőhelikopter a szegedi klinikáknál (akkor már három éve a városszéli repülőtérre érkeztek a legsúlyosabb betegek, és hiába volt készen az SBO heliportja, engedély híján azt nem lehetett használni). Utóbb kiderült, hogy nem egyeztetett, csupán tájékozódott az ügyben, és szó sem volt arról, hogy a légi mentés ügye megoldódott volna (ennek megoldására júliusig kellett várni).
Áprilisban újabb kijelentéssel borzolta a kedélyeket, amikor azt mondta, a hallgatónak az a dolga, hogy „hallgasson”. Ezt akkor nyilatkozta, amikor elfogadták az egyetem szervezeti és működési szabályzatát, amelyről azt mondta, hogy „ez a diákokat nem érinti” (híreink szerint gyakran az oktatókkal, professzorokkal is hasonló hangnemben beszélt). Nem sokkal később azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy női hallgatókat zsűrizett az egyetemi szépségversenyen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!