hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Életre szökellő víz
Tavakra bukkant a NASA a Marson

2015. 10. 08.
A NASA bejelentése, miszerint valószínűleg folyékony halmazállapotú sós vizet találtak a Marson, újraindította az élet keletkezéséről szóló vitákat. Azt eddig is feltételezték, hogy hajdan akár Atlanti-óceán méretű óriástengerek hullámoztak a vörös bolygón, ám az, hogy ma is pocsolyák, sőt a kanyonokban tavak is lehetnek a felszínén, egészen új perspektívát adott a Mars-kutatásnak. Szerzőnk mérnök-informatikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

Azt egyelőre még nem tudni, honnan származhat a marsi víz: felszíni jég olvadt meg, a légkörből csapódott le, a talajból származik, vagy eset­leg a felszín alatti rétegekből tört fel. A víz minden­eset­re lehetővé teheti az élet létezését is a Marson, de a kérdés akkor is nyitva marad, hogy honnan kerülhetett oda.

Az élet lényegét illetően a biológia-tankönyvek túlnyomó többsége evolucionista definíciókat ad, miután az életet kizárólag anyagi folyamatok bonyolult időbeli sorozataiként értékelik, amelyek a szintén anyagi rendszerként értelmezett élőlény belsejében játszódnak le. Bernd-Olaf Küppers például az élet létezésének négy szükséges kritériumaként a következőket nevezi meg: szaporodási képesség, mutációképesség, anyagcserére és metabolizmusra (változásra) való képesség, evolúcióképesség a darwini értelmezésben.

A. Ljapunov, a volt Szovjetunió egyik ismert biológusa az 1970-es években a következő meghatározást adta az élet fogalmára: „Az élet az anyagnak nagymértékben stabil állapota. Jellemzője, hogy a fenn­maradását biztosító reakciókhoz olyan információkat használ fel, amelyek egyes molekulák állapotában vannak kódolva.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!