hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Meglephette őket, hogy nem akarok seftelni”
Pákh Imre a Golgota-ügyről

2015. 10. 08.
Pákh Imre 2003-ban kölcsönadta a magyar államnak a tulajdonát képező Golgota című világhírű Munkácsy-képet. A magyar állam 2013-ban megegyezett a gyűjtővel, hogy 9 millió dollárért megveszi a festményt. Majd egy váratlan fordulattal jelentkezett a Magyar Nemzeti Bank, és közölte Pákhkal, hogy maximum 6 millió dollárt ad a képért. A gyűjtő nemet mondott, válaszul az állam védetté nyilvánította a képet, ami azt jelenti, hogy az amerikai-magyar Pákh nem viheti el az országból.

Munkácsy Mihály Golgota című festménye kapcsán az első kérdés, ami egy laikusban megfogalmazódhat: hogyan lesz egy műkincs ennyire drága? Mert ebből a szempontból szinte mindegy, hogy 10, vagy „csak” 6 millió dollárt ér, hiszen utóbbi is 1,7 milliárd forint.

– A Golgota ára jelentősen ingadozott az elmúlt több mint százhúsz évben. Volt nagyon drága, és volt olcsóbb is. Szerintem én most olcsón próbálom eladni. 1887-ben John Wanamaker amerikai multimilliomos, a kép első tulajdonosa 175 ezer dollárt fizetett a képért Munkácsynak, ami mai áron 40-50 millió dollárnak felel meg.  A Golgota, a 160 ezer dollárért szintén Wanamakernek eladott Krisztus Pilátus előtt és más festményei a legjobban fizetett élő festővé emelték Munkácsyt a maga korában. Nála több pénzt a saját éle­-té­ben egyetlen művész sem keresett a XIX. században. Munkácsy gazdag volt. Őt követően persze jöttek új trendek, így az általa is képviselt akadémizmus háttérbe szorult, és az impresszionistákért, expresszionistákért vagy modern amerikai művekért kezdtek horribilis összegeket fizetni. Mostanában azonban reneszánszát éli a XIX. századi festészet. 

Hallottam olyan rosszindulatú véleményt is, hogy Munkácsy jobb üzletember volt, mint festő, és valójában jól ráérzett a közönségigényre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!