hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért éppen Egyiptom?
Egyiptomban kötnek ki az oroszoknak szánt francia hadihajók

2015. 10. 09.
Új vevőt talált Franciaország a két Mistral-osztályú helikopterszállító hajóra, melyeket eredetileg Oroszország számára építettek, ám Moszkva ukrajnai szerepvállalása miatt nem adtak át. Ha azonban a külföldi katonai beavatkozás szempont lenne, Egyiptomra – mely többek között olyan érdeklődőkkel szemben lett befutó, mint Kanada, Brazília, India, Szingapúr – sem eshetett volna a választás.

A  helikopterek és kétéltű járművek szállítására egyaránt alkalmas Mistral hadihajók Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszterhez közeli források szerint 950 millió euró ellenében fognak megérkezni Egyiptom partjaihoz 2016 márciusában. Az összeg 400 egyiptomi tengerésznek a saint-nazaire-i hajógyárban folyó kiképzését is fedezi.
Az eredeti megrendelő, Oroszország 2011-ben írt alá megállapodást Párizzsal a két Mistral megvásárlásáról. Az első hajó 2014 októberében, a második 2015-ben került volna a birtokába. Moszkva ukrajnai beavatkozása miatt azonban Franciaország elállt az átadástól.
Annál érdekesebb, hogy Egyiptom megkapja a hajókat, holott a Szaúd-Arábia vezette koalíció tagjaként hasonlóképpen beavatkozik Jemenben az Iránnal szövetséges huszi felkelők legyőzése érdekében (az persze vitathatatlanul a javára írható, hogy területet nem csatolt el). Nem látni garanciát arra, hogy a tervek szerint a Földközi-, illetve a Vörös-tengeren állomásozó Mistralokat nem vetik majd be a konfliktusban, amely
eddig több mint 4500 életet követelt,
és újabb humanitárius katasztrófával
fenyeget. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a hadihajók vételárának nagy részét Szaúd-Arábia állja.
François Hollande francia elnök azzal indokolta az üzletet, hogy Egyiptom elindult a demokratizálódás útján, ezért Párizsnak kötelessége támogatni. Csakhogy a külső beavatkozáshoz hasonlóan a demokrácia és emberi jogok tekintetében sem szalonképesebb partner az észak-afrikai ország, mint Putyin Oroszországa. Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter ugyanakkor a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva vette védelmébe az üzletet: „Miközben Afrikában és a Közel-Keleten minden korábbinál nagyobb mértékben nő a terrorfenyegetettség, az egyiptomi haderő a stabilitás kulcsfontosságú tényezőjének látszik a térségben.” Abdel-Fattáh esz-Szíszi kormányának elmúlt két éve alatt ezzel szemben a dzsihádista veszély csak fokozódott, különösen a Sínai-félszigeten, és a keményvonalas politika inkább az ellenzéki csoportok radikalizációjához szolgáltat táptalajt. Ami pedig az egyiptomi hadsereget illeti, csak remélni lehet, hogy a jövőben sikeresebben harcolnak a terrorizmus ellen, mint a szeptember 13-ai „támadás” során, melyben nyolc mexikói turista vesztette életét.
Az adásvétel leginkább arról árulkodik, hogy Egyiptom és más arab kormányok igyekeznek csökkenteni függőségüket az Egyesült Államoktól mint katonaieszköz-szállítótól, Franciaország pedig készsége­-sen vállal szerepet ebben a folyamatban.
A fent említett „demokratizálódási támogatás” keretein belül a két ország hadserege már korábban együttműködési megállapodásokat kötött. Egyiptom az év első felében 24 Rafale típusú vadászgépet, egy úgynevezett európai többfeladatú (FREMM) fregattot és hozzá rakétákat vásárolt Franciaországtól 5,2 milliárd euró értékben.
Áprilisban Katar hozott tető alá a franciákkal egy 24 Rafale vadászgépre vonatkozó 6,3 milliárd eurós szerződést. Libanon szintén Párizstól szerez be fegyvereket hadereje modernizálása érdekében, amihez Szaúd-Arábia 3 milliárd euróval járul hozzá.
A fegyverkezési kedv ráadásul erősödött a Teherán és a vezető hatalmak között lét­rejött atomalku hírére, az arab országok ugyanis tartanak egy, a szankciók eltörlése nyomán megerősödött, gazdag és ambiciózus Irántól.

Mit tud a Mistral?

A Mistral hajóosztályt a franciák találták ki, a legmodernebb amerikai egységek mintájára. A repülőgép-hordozók és hadihajók kategóriáján belül is teljesen egyedülálló; legnagyobb erénye nem az ütőképessége, hanem a sokoldalúsága. A 21 ezer tonnás, 199 méter hosszú, 32 méter széles „komplexum” kiváló manőverezési képességgel rendelkezik; bevethető flottakötelék vezérhajóként, helikopterhordozóként, szárazföldi csapatok és azok nehézfegyverzetének gyors célba juttatására, kétéltű partraszállító egységek indítására, sőt kórházhajóként. Nagyon halk működésű, és műanyag alapú teste védetté teszi a mágneses vízi aknákkal szemben. A fedélzeten 16 harci- és szállítóhelikopter állomásozhat, a hangárakban 10 helikopter elhelyezésére van lehetőség, emellett pedig akár 40 harckocsi és 900 katona elfér rajta. A beépített fegyverzetet két Simbad rakétaindító, két Breda-Mauser gépágyú és négy M2-HB Browning gépágyú jelenti, melyek főleg légi célok és kisebb rohamcsónakok ellen „foghatók hadra”. A hajón kialakított 50 férőhelyes, teljesen felszerelt kórháznak harci cselekmények és mentőakciók esetén egyaránt hasznát vehetik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!