hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Svédasztal a Dunában
Élelmiszer-pazarlás magyar módra

2015. 10. 08.
Évi 1,8 millió tonna fogyasztható élelmiszer kerül szemétbe Magyarországon, miközben a lakosság 30 százaléka nélkülöző életmódot folytat. A fejlett világra általánosan jellemző élelmiszer-pazarlásnak egészen extrém hazai példái is léteznek, bár a hivatalos szervek nem sok visszaélésről tudnak beszámolni.

Lapunk tudomása szerint egyes rendezvényhajókon bevett gyakorlat, hogy a különféle eseményeket követően a megmaradt ételeket naponta több turnusban a Dunába öntik. Ennek során komplett svéd­asztalok, érintetlen hidegtálak, desszertek, meleg fogások – lazac, vadpörkölt – kötnek ki a folyóban. Szakácsok nagy műgonddal elkészítik a megrendelt ételeket, melyeket céges, üzleti és egyéb rendezvényeken feltálalnak, aztán nagyüzemben kiöntenek, majd jöhet a következő esemény – főidényben egy átlagos hajón naponta legalább 2-3 turnust lebonyolítanak a délutáni és esti műszak során.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a hivatalos szervek megítélése szerint ez a gyakorlat mennyire lehet elterjedt, egyáltalán jogsértő-e, s ha igen, milyen értelemben, és milyen szankciókat vonhat maga után. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatalnál (NÉBIH) azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a megfelelő konyhával felszerelt hajók hatósági engedéllyel rendelkező, élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-kezelési szempontból „rendszeresen” ellenőrzött vendéglátóhelyek. Élelmiszerhulladék-kezeléssel kapcsolatban eddig feltárt visszaélésekről a NÉBIH nem tudott beszámolni, ellenben megtudtuk azt, hogy „az elmúlt években a tárgyi, technológiai feltételek javítása érdekében történt néhány esetben intézkedés”.

Az ételek előállítása során keletkező, valamint az el­fogyasztásuk után megmaradó élelmiszer-hulladé­-kot a vonatkozó, élelmiszer-higiéniáról szóló 852/2004EK rendelet értelmében a lehető leggyorsabban el kell távolítani az élelmiszerek közeléből, majd higiénikus és környezetbarát módon meg kell semmisíteni. „A hajók üzemelési, működési rendjük szerint bázishelyükre viszik vissza a rendezvényeken megmaradt, élelmiszer-hulladéknak tekintendő ételmaradékot, ahonnan azt – szerződés szerint – engedéllyel rendelkező vállalkozás szállítja el megsemmisítésre” – tájékoztatott a NÉBIH.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!