hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy ünnepelt primadonna tündöklése és bukása

2015. 10. 08.
Hatvan éve hunyt el Fedák Sári, művésznéven: Zsazsa, az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar színművésznő, énekesnő-primadonna, akinek személyében az első magyar médiasztárok egyikét is megismerhettük: elektronikus médiumok nélküli korszakban uralta a legnagyobb nyilvánosságot jelentő színpadokat és a nagy példányszámú sajtótermékeket.

A színészek társadalmi szerepe a 19. század végén napról napra jelentősebb lett. A színészi pálya a hírnév mellett önálló egzisztenciával is kecsegtette mindazokat, akik a kor új lehetőségét akarták megragadni. Így a vagyontalan középosztálybeli lányoknak is felemelkedést jelenthetett. A színház nem csak a párválasztást, a házasságkötést könnyítette meg, de szinte az egyetlen olyan életpálya volt a nők számára, mely intellektuális vágyaikat, alkotókedvüket is kielégíthette.

Kezdeti nehézségek és a fénykor

Ebben a kulturális miliőben látta meg a napvilágot Fedák Sarolta Klára Mária 1879-ben Beregszászon. A tizéves Sárika minden gondolata a cirkusz körül csapongott. Kötéltáncosnő vagy műlovarnő szeretett volna lenni, ugyanis telje­sen magával ragadta a manézs csillogása. A család kosztosaként, majd bizalmasaként sűrűn megfordult Sáriéknál Füzesséry Péter, a nagyevő, nagyivó, jó öreg Péter bácsi: apró, kancsal szemei voltak, a bajuszát pedig okkersárgára festette a sok tubák. Péter bácsi sokat feljárt Pestre, és onnan visszatérve a pesti színésznőkről, primadonnákról mesélt, egészen addig, míg Sárika kíváncsiságát sikerült felkeltenie. Idős mentora tudatosan építette ki Sári további lépéseit is: így az első operett-előadást – A citerást – a Népszínházban láthatta meg. Péter bácsi halálos ágyán egyetlen titkát Sárira bízta: ötezer forintját azzal a feltétellel hagyta rá, hogy ha szülei mégsem engednék színészi pályára, akkor szökjön el, és ebből fedezze a felmerülő költségeit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!