hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Furcsa amerikai–orosz szövetség Szíriában
Együtt egymás ellen

2015. 10. 01.
Alig két óra választotta el egymástól Barack Obama és Vlagyimir Putyin felszólalását az ENSZ közgyűlése előtt. Nemcsak a beszédek időbeli közelsége és központi témája (Szíria) jelezte azt, hogy az amerikai-orosz viszony elmozdult az elmúlt két évet jellemző holtpontról, hanem a két vezető több mint másfél órás személyes találkozója is. Putyin egyenesen a második világháborús „Hitler-ellenes széles körű nemzetközi koalíció” újjáélesztését javasolta, aminek azért egyelőre akadálya, hogy Washington pont azt a diktátort, Aszadot akarja eltávolítani a hatalomból, akit Moszkva katonailag látványosan védelmébe vett.

Barack Obama az orosz elnökkel való találkozója után „tisztán látja” Moszkva „Szíriával kapcsolatos céljait” – mondta egy fehér házi forrás a The Washington Postnak. Aligha volt szán­dékos, de ez az optimista megfogalmazás George W. Bush 2001-es nyilatkozatát idézi, aki a Putyinnal való első találkozója után kijelentette, hogy „belelátott a lelkébe”, ami azért a későbbi események fényében kissé elhamarkodottnak bizonyult.

Obama szerint Moszkva célja az „ISIL elleni harc és az (Aszad) kormányzat támogatása”. (A Fehér Ház következetesen a régi, 2014-ig használt nevén hivatkozik az Iszlám Államra, mintha pusztán szómágiával meg lehetne állítani a halálosztagokat, akik az elmúlt egy évben több mint 10 ezer embert végeztek ki, akiknek többsége civil, 10 százalékuk pedig gyermek.)

A két fél tehát elismeri, hogy eltérő elképzelésük van Basar Aszadnak a konfliktusban betöltött szerepéről és arról, hogy a szíriai vezető játszhat-e bármilyen politikai szerepet a jövőben, vagy épp ellenkezőleg, háborús bűnök miatt a hágai bíróság elé kellene őt állítani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!