hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szélsőjobbos siker Felső-Ausztriában
Előretört a Szabadságpárt

2015. 10. 01.
Második helyen végzett az osztrák Szabadságpárt az elmúlt hétvégi felső-ausztriai tartományi választáson. A bevándorlásellenes párt sikere és az Osztrák Néppárt, illetve a szociáldemokraták vártnál gyengébb eredménye is azt mutatja, hogy a migrációs válság nyomán a közeljövőben még nagyobb népszerűségre tehetnek szert az európai szélsőjobboldali pártok, melyek határozottan  elutasítják a tömeges bevándorlást.

Helyesen jelezték az előzetes felmérések az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) teljesítményét, amely a második legerősebb párttá vált az Osztrák Néppárt (ÖVP) mögött. A felső-ausztriai voksolást megelőzően az FPÖ a bevándorlás kérdését helyezte kampánya középpontjába, mellyel sok szavazót nyert meg, hiszen az országot hónapok óta sújtó migrációs válság sokakat aggodalommal tölt el. (Szeptember végén egyetlen hétvége alatt összesen csaknem 23 ezren érkeztek az országba.) Az FPÖ már az idei tavaszi stájerországi szavazás során is meglepetéssel szolgált, ugyanis akkor háromszor több szavazatot kapott a korábbi eredményéhez képest. A párt most 30,4 százalékot ért el, ami csaknem a duplája a legutóbbi 15,4 százalékos eredménynek.

Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke egyébként jelölteti magát az október 11-én esedékes bécsi polgármester-választáson. A város ugyan tradicionálisan szociáldemokrata „központnak” számít, azonban ezt könnyedén felülírhatja a jelenleg is tartó migrációs válság. A politikus markáns álláspontot képvisel a bevándorlással kapcsolatban: előnyben részesítené a keresztény bevándorlókat a muszlimokkal szemben, és kiemelt célja megőrizni Ausztria nyugati jellegét. Strache emellett az országot védő kerítés építését is szorgalmazza, amelynek segítségével megakadályoznák, hogy migránsok ezrei érkezzenek Ausztriába.

A pártvezető ugyan számított a kedvező eredményre az előrejelzések nyomán, de a hivatalos eredmények láttán azt nyilatkozta, hogy azok „felülmúlták a várakozásainkat”. Az FPÖ akár még vezető pozícióba is kerülhet a tartományban, ugyanis az 56 mandátumból 18-at ért el, így a választáson győztes Néppárt akár a szélsőjobboldali formációval is koalícióra léphet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!