hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Buktatók és bukottak
Túlélte a bizalmatlansági szavazást Victor Ponta

2015. 10. 09.
Elbukott a Victor Ponta elleni bizalmatlansági indítvány a román parlamentben: 207 képviselő szavazott az indítvány mellett, és 8 ellene. Az indítvány elfogadásához 275 törvényhozó támogató szavazatára lett volna szükség. Egyelőre helyén maradt a Ponta-kabinet, de jövő nyár elején választások következnek a szomszédunkban.

Az indítvány címe konkrétan fogalmazta meg a liberálisok véleményét: „Válasszatok Románia és egy hitelét vesztett miniszterelnök, Ponta között. Mondassátok le Victor Pontát!” A szerzők megállapítják, hogy a parlamentnek a román nép érdekeit kell képviselnie, és kötelessége fellépni azokban a helyzetekben, amikor a hatalom már nem az állampolgárok érdekében kormányoz. Az indítvány szövege szerint Románia a világ egyetlen országa, amelyet bíróság elé állított, hivatalban lévő miniszterelnök vezet. A szerzők felteszik a költői kérdést: megengedheti-e Románia, hogy bíróság elé citált vádlott vezesse? Valamennyi EU-tagállam miniszterelnöke már a bűnvádi eljárás megindítása előtt benyújtotta volna lemondását, vagyis – Románia esetében – már több mint három hónappal ezelőtt. A liberálisok arra hivatkozva követelték a kormányfő lemondását, hogy okirat-hamisító miniszterelnök nem írhat alá romániai jogszabályokat, és adócsalással vádolt miniszterelnök nem kezeskedhet Románia költségvetéséért; pénzmosás vádjával a bíróság elé állított miniszterelnök kezére nem adhatóak az adókból, a román állampolgárok hozzájárulásaiból befolyó összegek, és korrupcióval vádolt miniszterelnök nem szavatolhatja a 2016. évi választások kifogástalan megrendezését. „Egy ilyen miniszterelnök csakis a bíróság lépcsőiről tárgyalhat a Nemzetközi Valutaalappal, két beidézés között” – állt a bizalmatlansági indítvány szövegében.
Szakértők úgy vélik, Victor Ponta gazdasági „öndicsérete” ellenére a román gazdaság komoly strukturális gondokkal küzd – mondja lapunknak Nagy Árpád kolozsvári politoló­gus. A Ponta-kormány masszívan megnyirbálta a beruházásra fordított összegeket, gyakorlatilag leállította az autópályák, az újabb kórházak, iskolák építését, a nagy beruházások pedig nagy korrupciós vizsgálatokhoz vezettek.
A Nemzeti Liberális Párt joggal kérte a parlamentet, vessen véget a szégyenteljes helyzetnek – véli Nagy Árpád. A bizalmatlansági indítvány elutasításáról az utolsó pillanatban meggyőzött Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettesnek a sajtó és a beterjesztők nekiszegezték a kérdést a sikertelen szavazás után: milyen nemzeti érdek indította arra, hogy Victor Ponta kormányfői tisztségben való megtartására szavazzon, lejáratva ezzel az országot. Ha nem tudnak megszabadulni Victor Pontától, akkor tartsák meg a párt, de ne a kormánypalota élén, szól az egyértelmű üzenet a baloldali tömörülés Oprea vezette kisebbik pártjának.
A nemzeti liberális oldal képviselői úgy vélik a keddi szavazás után, hogy Victor Ponta támogatói jóvátehetetlenül lejáratják Romániát, hiszen a nemzetközi sajtó is olyan államként festi le országukat, amely megtűri a korrupciót, és korrupt személyeket helyez a legfontosabb tisztségek élé­-re. A bizalmatlansági indítványt benyújtó párt újfent emlékeztette a kormánykoalíció parlamenti képviselőit, hogy szavazóik nem azért voksoltak rájuk, hogy bűnvádi eljárás alatt álló miniszterelnököt tartsanak meg tisztségében. Márpedig, „akik a bizalmatlansági indítvány ellen szavaznak, azok elárulták mindazokat, akik még hisznek abban, hogy a jövő a becsületes embereké” – idézi a román lapok kommentárjait Nagy Árpád.

Csatolt dokumentum

Victor Ponta román kormányfő önként jelentkezett a korrupcióellenes ügyészségen (DNA), egy dokumentumot csatolva bűnvádi dossziéjához. Mint ismeretes, a román miniszterelnököt okirat-hamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel gyanúsítják a DNA ügyészei. Ponta az Európai Unió Bíróságának egy szeptember 3-ai határozatát csatolta dossziéjához, amely szerinte egyértelműen bizonyítja, hogy a havi rendszerességgel fizetett átalánydíjas ügyvédi tanácsadást elvégzettnek kell tekinteni, attól függetlenül, hogy történt-e valós munkavégzés vagy sem. A román kormányfő nem titkolta: azt reméli, hogy a DNA ennek ismeretében ejti az ellene felhozott vádakat, amely­ek 2007–2008-as ügyvédi tevékenységével kapcsolatosak. A korrupcióellenes ügy­észség ugyanis azzal gyanúsítja Pontát, hogy ténylegesen el nem végzett ügy­védi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Sova szenátor cégétől, az összeg igazolásául pedig beszámolókat hamisított, más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!