Tíz jó hír, amit az egyébként kellemetlen 2020 hozott
Nem csak elkeserítő dolgok történtek idén, elevenítsük fel, mik voltak az év felemelő eseményei
Tíz jó hír, amit az egyébként kellemetlen 2020 hozott

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 23.
2020-al kapcsolatban mindenkinek a járvány, a karantén, a katasztrófák, a bel- és külpolitikai viharok és az egymást érő durva szexbotrányok jutnak eszébe, pedig számos felemelő, reménykeltő eseményre is sor került, most ezekre szeretnénk ráirányítani a reflektorfényt év végén.

A Hetek idei 10 kedvenc pozitív híre tehát a következő: 

1. Kis hős, hatalmas szívvel: mérges kutyától védte meg húgát egy 6 éves kisfiú

“Ha valakinek meg kell halnia, úgy gondoltam, az legyek inkább én” – nyilatkozta a hatéves Bridger Walker, kinek 90 öltéssel varrták össze az arcát az incidens után, és története azóta meghódította az internetet és a Bosszúállók film szuperhősei is tiszteletbeli taggá avatták. 

2. Megtette első lépéseit a kis Zente, kinek gyógyulásáért az egész ország összefogott

Forrás: Youtube/Zente Zolgensma Baby
Forrás: Youtube/Zente Zolgensma Baby

Hihetetlen sok magyar megindult tavaly a másfél éves kis Zente történetén, aki gerincvelő eredetű izomsorvadásban szenvedett, és gyógyulására csak úgy volt remény, ha két éves kora előtt megkapja a világ egyik legdrágább gyógyszerét, a 700 millió forintba kerülő Zolgensmát. Idén októberben pedig az összefogás meg is hozta gyümölcsét, Zente járni kezdett!

3. Izrael négy arab, és egy buddhista országgal normalizálta diplomáciai kapcsolatait négy hónapon belül

abraham accords
Shutterstock/Puzzlepix

Bhután is beállt a "békekötők" sorába: az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Szudán és Marokkó után a dél-ázsiai buddhista ország is úgy döntött, normalizálja kapcsolatait Izraellel. A diplomáciai siker ezúttal amerikai közvetítés nélkül, egyéves titkos tárgyalások eredményeképpen jött létre.

4. Az FTC 25 év után újra bekerült a Bajnokok Ligájába

fradi
Forrás: MLSZ.hu

A Ferencváros 25 év után szerepelt ismét a Bajnokok Ligája főtábláján, s végül egy ponttal búcsúzott a Juventus, az FC Barcelona és a Dinamo Kijev mögött, pedig az utolsó meccsen még a harmadik – Európa-ligát jelentő – hely is elérhető lett volna.

5. Kevesebb mérgező kontent: a legnagyobb pornóoldal, a Pornhub törölte videóinak nagy részét

pornhub
Shutterstock/Puzzlepix

A világ egyik legnépszerűbb weboldala eltávolított minden ellenőrizetlen tartalmat felületéről, azaz a közzétett videók nagytöbbségét, miután a közelmúltban megjelent cikk nyomán fény derült arra, hogy gyermekbántalmazást, erőszakot és más hasonló bűncselekményeket ábrázoló felvételek tömkelege jelent meg a felületen, és emiatt több vállalat, többek között a Mastercard is bojkottálta a Pornhubot.

6. "Nem szabad feladni" - túlélte a spanyolnáthát, majd a rákot, most kétszer a Covidot is legyőzte egy 102 éves néni

Forrás: Youtube/Inside Edition
Forrás: Youtube/Inside Edition

Egy 102 éves New York-i lakos, Angelina Friedman élni akarásán, aki 1918-ban a spanyolnáthát és később rákbetegséget is túlélt, a koronavírus sem tudott kifogni, kétszer is sikeresen felgyógyult a Covid-19 betegségből. Lánya szerint most egészséges és boldog, és reméli, hogy története reménységet adhat másoknak is. 

7. Életképesebbek a koraszülött picik, mint ahogy eddig gondoltuk

baby
Shutterstock/Puzzlepix

A 22-23 hétre születő babák egyre nagyobb arányban élik túl. Négy tanulmány született amerikai és nyugat-európai egyetemeken a koraszülött csecsemők életképességével kapcsolatban, melyek arra utalnak, hogy újra kell gondolniuk a kórházaknak, hogy a legkisebbek kezelését is felvállalják, az élve született babákat ne hagyják meghalni.

8. Küszöbön a vakság gyógymódja? Úttörő terápiájáért nyert díjat a magyar kutató

szem
Shutterstock/Puzzlepix

Roska Botond magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Bázeli Molekuláris és Klinikai Szemészeti Intézet igazgatója nyerte el idén a német Körber Alapítvány egymillió eurós (358 millió forint) Európai Tudományos Díját Hamburgban úttörő kutatásáért. Vakságot gyógyító génalapú terápiája már a klinikai tesztelés szakaszába lépett. 

9. Rekordot döntött Rácz Ödön- ilyen gyorsan még nem "zümmögött" a dongó

A méltán híres, számtalanszor feldolgozott darab Rimszkij-Korszakov nevéhez fűződik, aki eredetileg hegedűre és zongorára írta azt. A Bécsi Filharmonikusok magyar nagybőgőse most extra gyorsan adta elő "A dongót".

10. Egyszerű út vezet a reményhez a járvány közepette a Harvard felmérése szerint, ez pedig a Bibliaolvasás

Az embert próbáló időkben sokan keresik a kiutat, megoldást vagy legalábbis enyhülést adó forrásokat. Az American Bible Society (Amerikai Bibliatársaság) és a Harvard Egyetem Human Flourishing programjának közös, az Egyesült Államokban végzett felmérése erős összefüggést talált a remény és a bibliaolvasás között.

bible
Shutterstock/Puzzlepix

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!