Megtette első lépéseit a kis Zente, kinek gyógyulásáért egy egész ország összefogott
Az izomsorvadásban szenvedő kisfiú pontosan egy évvel ezelőtt kapta meg a világ legdrágább gyógyszerét
Megtette első lépéseit a kis Zente, kinek gyógyulásáért egy egész ország összefogott

Forrás: Youtube/Zente Zolgensma Baby

2020. 10. 29.
Hihetetlen sok magyar megindult tavaly a másfél éves kis Zente történetén, aki gerincvelő eredetű izomsorvadásban szenvedett, és gyógyulására csak úgy volt remény, ha két éves kora előtt megkapja a világ egyik legdrágább gyógyszerét, a 700 millió forintba kerülő Zolgensmát.

A Zolgensma az az Egyesült Államokban kifejlesztett génterápiás infúzió, amelyre a szülők mindent feltettek. A mindössze tavaly május óta létező kezelés lényege, hogy úgy akadályozza meg az izmok elsorvadását, hogy a betegek szervezetébe egy vírust juttatnak be, amely „megfertőzi” és kicseréli a hibás vagy hiányzó motoros idegsejtek génállományát. Ennek hiányában a legsúlyosabb állapotban lévők már kétéves koruk előtt meghalhatnak.

Ami akkor lehetetlennek tűnt, számos nagylelkű adomány következtében valósággá vált, azóta a kisfiú egyre jobban van, édesanyja pedig most Facebook-oldalán már arról számolt be, hogy megtette az első lépéseit.

A közösségi felületen rendszeresen beszámolt Zente állapotáról, ezúttal viszont a különleges alkalomra való tekintettel hosszabb, videós bejegyzést tett közzé az örömteli fejleményekről.

„Picike kezeit tavaly még segítséget remélve nyújtotta felétek. Most pedig ezeket a picike kezeket szeretett gyógytornásza felé nyújtotta, mellyel új fejezet kezdődött! Zente hivatalosan is megtette az első lépéseket!”

- mondott köszönetet az édesanya a Facebook-oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!