hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiterjedt választási csalás? – feszült hetek várnak Amerikára
Rekordszámú szavazat, rejtélyes momentumok
Kiterjedt választási csalás? – feszült hetek várnak Amerikára

Csüggedt republikánus aktivista Las Vegasban – pár ezer szavazaton múlik, ki győz Nevadában.(Fotó: AP / John Locher)

2020. 11. 05.
Miközben Amerika választópolgárai soha nem látott számban mentek el szavazni, az eddigi eredmények alapján hihetetlenül feszült a helyzet. Számos konzervatív forrás szerint az ország történelmének legkiterjedtebb választási csalása zajlik, amely során a demokraták mindent megtesznek a hiteles szavazati arányok eltorzításáért. Egyelőre mindkét jelöltből lehet győztes.

A választópolgárok közel 70 százaléka (vagyis az egész társadalom majdnem fele) elment szavazni, ami történelmi rekord. Biden szintén rekordmennyiségű szavazatot kapott; a több mint 70 millió voks az amerikai történelem legnagyobb szavazati száma. Ez a kiélezett ideológiai háború mellett a demográfiai változásoknak (így a bevándorlói réteg növekedésének) is betudható.

Két fontos tanulsága van a választási éjszakának. Egyrészt: többé nem szabad hinni a közvélemény-kutatásoknak és a média előrejelzéseinek – nagyjából csak annyi prognózis igazolódott, hogy káosz lesz november 3-a után. A másik tanulság, hogy a világ egyik legfejlettebb demokráciájának van az egyik legtörékenyebb és legmegbízhatatlanabb szavazatszámlálási rendszere.

Mi is történt a választási éjszakán?

Az urnazárásokat követően az állás a négy évvel ezelőttire hasonlított: magabiztosnak tűnő Biden előny, majd Trump fokozatos felzárkózása. A republikánus jelölt olyannyira feltört, hogy hajnalban tulajdonképpen kihirdette a választási győzelmét. Ennek alapja részben az volt, hogy meglepő magabiztossággal nyerte meg az egyik legfőbb billegő államot, Floridát, és a másik tipikus csatatérállamot, Ohiót.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!