hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kamala Harris: A legszínesebb alelnökjelölt
Ha Biden győz, Harris lehet az első női elnök
Kamala Harris: A legszínesebb alelnökjelölt

Joe Biden és Kamala Harris még 2019 őszén, az egyik demokrata elnökjelölti vita után.(Fotó: AP / David J. Phillip)

2020. 08. 13.
„Szükségem volt arra, hogy valaki olyan dolgozzon mellettem, aki okos, kemény és készen áll a vezetésre” – írta Joe Biden a támogatóinak, miután bejelentette, hogy Kamala Harris kaliforniai szenátort választotta alelnökjelöltjének. Harris mellett szólt az, hogy személyes üzenetével egyszerre több fontos etnikai-kulturális közösséget is meg tud szólítani.

A kétértelmű üzenet csak felerősítette azokat a feltételezéseket, hogy az 55 éves Harrist valójában a 78 éves, és sokak szerint fizikai, valamint mentális képességeinek már nem a csúcsán lévő Joe Biden utódjának szánják. Ha sikerül győzniük, ezzel nem feltétlenül várnának a következő elnökválasztásig, már 2024 előtt lecserélhetik Bident, így Harris hivatalban lévő elnökként indulhatna neki a második ciklusnak. 

Az amerikai alkotmány szerint ez akár a beiktatás, vagyis 2021. január 21-e déli 12 óra után egy perccel is megtörténhet. Ha ilyen extrém forgatókönyvvel nem is érdemes számolni, az életszerű, hogy valamikor a ciklus második felében Biden egészségi okokra hivatkozva visszalép.

A mindenkori alelnök a közismert mondás szerint amúgy is „csak egy szívdobbanásnyira van” az elnökségtől, ezért mindig potenciális elnökként kell vele számolni, de most mivel ennek az esélye a szokottnál nagyobb, kiemelten figyelik az amerikai és a nemzetközi elemzők azt, milyen elnök is lenne Kamala Harris.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!