Békekötés aranyozta be a hanukát: Marokkó is úgy döntött, diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel
Négy hónapon belül ez a negyedik Trump által tető alá hozott békeegyezmény
Békekötés aranyozta be a hanukát: Marokkó is úgy döntött, diplomáciai kapcsolatot létesít Izraellel

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 11.
Izrael és Marokkó megegyeztek, hogy diplomáciai kapcsolatot létesítenek egymással, röviddel azután, hogy Amerikai elismerte az arab állam nyugat-szaharai szuverenitását. Ezzel Marokkó négy hónapon belül a negyedik arab ország, ami a normalizáció mellett döntött az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Szudán után. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

“Újabb történelmi áttörés történt ma! Két nagyszerű barátunk, Izrael és a Marokkói Királyság teljesértékű diplomáciai kapcsolatokról egyezett meg - hatalmas áttörés ez a Közel-Kelet békéje szempontjából!"

- jelentette be elnökségének újabb külpolitikai győzelmét Trump a Twitteren.

 

A két ország a tervek szerint hamarosan újranyitja gazdasági irodáit, melyeket 2002-ben bezártak, nagyköveteket küldenek ki és elindítják az országok közötti közvetlen repülőjáratokat.

Netanjahu "Forró" Békében reménykedik

Politikusok és marokkói származású izraeli zsidók százezrei köszöntötték Izraelben a kapcsolatok újbóli normalizálást Marokkóval - jelentette a helyi média csütörtökön.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a hanuka nyolc napos ünnepének első gyertyagyújtásánál, a Siratófalnál üdvözölte az egyezményt Marokkóval. Netanjahu reményét fejezte ki, hogy "forró" béke születik Marokkóval.

"Mindig hittem ebben a békében, mindig is a békéért dolgoztam, és ez most a szemünk előtt valósul meg"

- mondta Netanjahu.

A The Times of Israel izraeli híroldal emlékeztetett rá, hogy Izrael és Marokkó az 1990-es években alacsony szintű diplomáciai kapcsolatokat létesített a palesztinokkal kötött megállapodásokat követően, de ezeket a kapcsolatokat a második palesztin felkelés 2000-es kirobbanása után megszüntették.

Az utóbbi években azonban élénkültek az informális kapcsolatok, és becslések szerint évente 50 000 izraeli utazott Marokkóba szervezett, csoportos kirándulásokon, elsősorban megismerni az ott élt és ma is élő zsidó közösség hagyományait, és gyakran felkeresni családjuk eredeti lakóhelyét.

Netanjahu, - a teljes diplomáciai kapcsolatokról beszélő Trumppal ellentétben - nem a követségek megnyitását említette, hanem csak az összekötő irodák megnyitását. Ez azt jelentheti a ynet szerint, hogy valószínűleg az országok között 2000 októberéig fennálló kapcsolatok újrateremtésében állapodtak meg, és csak később tervezik a nagykövetségek létrehozását.

Marokkó az oldal szerint előbb meg akar bizonyosodni arról, hogy Joe Biden új elnök adminisztrációja nem változtatja meg Trump döntését a nyugat-szaharai marokkói szuverenitás elismeréséről.

"Üdvözlöm a hivatalos kapcsolatok várható kiépítését Marokkóval. Ez lehetőséget kínál a két nép hosszú ideje fennálló kapcsolatának, valamint a most hivatalossá váló gazdag és dicsőséges történelmi partnerségének a hivatalossá tételére"

- írta Ganz Twitter-fiókjába csütörtök este.

Különösen lelkes videó üzenetben köszöntötte a normalizálást Miri Regev közlekedési miniszter, akinek édesapja Marokkóból vándorolt be Izraelbe. "Csoda, hogy szüleink, nagyszüleink életükben eljutnak gyerekeikkel, unokáikkal Marokkóba, abba az országba, ahol születtek, amelyet szeretnek, és büszkék lehetnek arra a dicsőséges örökségre, amelyet Marokkóból hoztak magukkal Izraelbe" - mondta Regev.

"Mi, akik Marokkóban születtünk, az Izraelben és szerte a világon élő marokkói zsidók, különösen vágytunk erre a napra, hogy valódi béke legyen a marokkói nép és a zsidó nép között"

- hangsúlyozta Arie Deri belügyminiszter, aki 9 évesen érkezett Izraelbe Marokkóból.

A ynet hírportál szerint Izraelben úgy vélik, hogy még Donald Trump elnökségének idején további országok fogják normalizálni kapcsolataikat Izraellel. A lehetséges országok között az oldal Ománt és Indonéziát említi, valamint esetleg afrikai államokat, köztük Nigert, Mauritániát és Malit.

Az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Szudán után Marokkó a negyedik arab ország, amely az elmúlt négy hónapban megállapodott Izraellel a kapcsolatok rendezéséről.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!