hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ábrahám egyezmény: Miben más Trump "békevíziója"?
Békekötések a vírus árnyékában
Ábrahám egyezmény: Miben más Trump "békevíziója"?

Fotó: AP / Alex Brandon

2020. 09. 16.
Izrael 72 éves modern kori történelme alatt két békeszerződést tudott térségbeli szomszédjaival tető alá hozni, most szeptemberben azonban egy hónap alatt újabb két ország rendezte a kapcsolatait a zsidó állammal. A történelmi megbékélést azonban beárnyékolja Izraelben, hogy az őszi ünnepekre teljesen lezárják az országot, miközben az ország ellenségei sem lettek kevesebben.

Az Ábrahám egyezmény – immár nemcsak a sajtó nevezi így a Washingtonban aláírt megállapodást, hanem a dokumentumnak is ez a hivatalos neve – az alapköve lehet annak a folyamatnak, amely következtében Izrael rendezheti kapcsolatát az arab-muszlim világgal. Legalábbis ezt a reményt lehetett érzékelni az amerikai fővárosban tartott ünnepélyes rendezvény felszólalóinak beszédeiből. 

„Ki gondolta volna, hogy sor kerülhet erre a napra?” – kérdezte Donald Trump, és valóban: az elnöksége alatt sokszor megígért, de elhalasztott béketervet végül idén január 31-én hozták nyilvánosságra, és alig indult meg róla a vita, az egész programot maga alá temette a koronavírus-járvány. Arra azért volt idő, hogy a palesztin vezetés rutinszerűen elutasítsa a béketervet, amelyet ezt követően az Európai Unió is megvalósíthatatlannak minősített. 

Ehhez képest igazi meglepetést keltett, amikor Trump látszólag hamvába holt „békevíziója” augusztus végén egyszer csak megelevenedett, miután az Egyesült Arab Emírségek bejelentette, hogy felveszi a teljes körű diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. Már ki is jelölték az ünnepélyes aláírásra az időpontot, amikor még egy öböl menti állam, Bahrein is bejelentette, hogy rendezi viszonyát a zsidó állammal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!