Megtört a jég: történelmi békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek
Cserébe Jeruzsálem felfüggeszti a szuverenitáskiterjesztési terveit
Megtört a jég: történelmi békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 08. 13.
Békemegállapodást kötött Izrael és az Egyesült Arab Emírségek - jelentette be Donald Trump amerikai elnök a Twitteren csütörtökön.

Az elnök megfogalmazása szerint az Egyesült Államok két "nagyszerű barátja" között "történelmi békemegállapodás" született, amelynek értelmében Izrael és az Egyesült Arab Emírségek diplomácia kapcsolatot létesít egymással.

Donald Trump közzétette a békeegyezményről szóló közös nyilatkozatot, amelyet az Egyesült Államok, Izrael és az Egyesült Arab Emírségek adott ki.

Ebből kiderült, hogy az érintett országok a következő hetekben diplomáciai megbeszéléseket folytatnak és kétoldalú megállapodásokat írnak alá.

 

 

"A többi muszlim ország is kövesse az Emírségek példáját"

Donald Trump amerikai elnök Jared Kushner elnöki tanácsadó és David Friedman jeruzsálemi nagykövet társaságában a sajtó képviselőinek kijelentette, ez "igazán történelmi pillanat". 

"Most, hogy megtört a jég, a többi arab és muszlim országtól is azt várom, hogy kövesse az Egyesült Arab Emírségek példáját"

- fogalmazott. Mike Pompeo külügyminiszter arról beszélt, hogy a megállapodás egy jelentőségteljes eredmény a két fél részéről, ami előrébb mozdítja a régió gazdasági integritását. "Áldottak a békességre igyekvők. Mabruk és Mazel tóv" - tette hozzá. 

"Történelmi nap"

Benjamin Netanjahu a Twitter oldalán történelmi napnak nevezte a mait, miután a két ország rendeződő kapcsolatát az amerikai elnök "óriási áttörésnek" minősítette. 

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Ugyanakkor vezető izraeli hivatalnokok hangsúlyozták, a választási ígéretként beharangozott Judeára és Szamáriára vonatkozó szuverenitáskiterjesztés felfüggesztése csak egy kis időre van felfüggesztve.

Mint fogalmaznak, a Trump-kormány kérésére ideiglenesen felfüggesztették a végrehajtást, hogy a történelmi béke megállapodásnak semmi se álljon az útjába. 

Vegyes fogadtatás a telepesek részéről. Míg Beit El község vezetője, Shai Alon szerint Netanjahu elárulta a mozgalmukat, Efrat polgármestere, Oded Revivi szerint viszont ez egy elfogadható ár azért, hogy normalizálódnak a diplomáciai kapcsolatok, aminek a következménye lehet majd, a telepek helyzetének pozitív változása. 

"A Júdeában is Szamáriában való jövőnk a vezetőink bátor döntésein múlnak, nem pedig a ma aláírt egyezségeken, amik pusztán papírok, és holnap már semmit sem érnek" - fogalmazott Shai Alon. 

A Likud képviselője, Shlomo Karhi ugyanakkor sietett hangsúlyozni, hogy bár az Emírségek kommunikációja az, hogy teljesen be kell fagyasztani a törekvéseket, ők semmit sem adnak fel belőle.

"Még mindig az asztalon van a szuverenitás kérdése, meg is fog történni, mindössze csak az Egyesült Államokra várunk. Ez a béke megállapodás az erő jele és nem a visszakozásé."

Együtt dolgoznak tovább

Mohammed Bin Zayad emírségi koronaherceg a Twitteren megerősítette, hogy a telefonbeszélgetésben megszületett a megállapodás. Ez az "annektálás" felfüggesztését vonta maga után, így az Egyesült Arab Emírségek most megegyezett az együttműködésben, és lefektette a kétoldalú kapcsolat alapjait. 

A palesztin fél éles kritikával illette a bejelentést, szerintük az Emírségek megjutalmazza ezzel Izraelt. A vezető tisztviselő közleményében úgy fogalmaz, az ország most egy titokban formálódó együttműködést hozott nyilvánosságra.

"Kérjük, hogy nekünk ne tegyen szívességet. Nem vagyunk senkinek a fügefa levele!"

- írja a meg nem nevezett tisztviselő.

(Hetek/Times of Israel/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!