Aláírták a történelmi Ábrahám-egyezményeket a Fehér Házban
Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein hivatalosan is normalizálta a diplomáciai kapcsolatokat
Aláírták a történelmi Ábrahám-egyezményeket a Fehér Házban

Forrás: Youtube/White House

2020. 09. 15.
Kedd este hét órai kezdettel került sor a korábban az Egyesült Államok közreműködésével tető alá hozott történelmi békemegállapodások aláírására az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Izrael között a Fehér Házban.

A négy fél Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Abdullah bin Zajed al-Nahjan emiráti sejk, Abdullatif Al Zajani bahreini külügyminiszter és Donald Trump amerikai elnök úttörő normalizációs egyezményt írta alá kedd este hétkor.

Izrael két külön dokumentumot írt alá, az egyik egy békeegyezmény az Egyesült Arab Emírségekkel, a másik pedig béke szándéknyilatkozat Bahreinnel, mivel az idő rövidsége miatt ebben az esetben a pénteki bejelentés óta nem volt idő teljes egyezményt megszövegezni.

Az aláírást itt követheti ÉLŐBEN:

Az aláírási ceremóniára várhatóan a Fehér Ház déli gyepén kerül majd sor, ahova közel ezer vendéget várnak, többek között Dore Goldot (akivel lapunk a közelmúltban izgalmas interjút készített az egyezménnyel kapcsolatban), a Jerusalem Center for Public Affairs kutatóintézet vezetőjét, illetve hazánk képviselőjét Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági minisztert is.

Elmondása szerint Magyarország volt az egyetlen európai uniós tagország, amit külügyminiszteri szinten hívtak meg. 

Újabb arab országok követhetik a példát

A két öbölmenti arab állam a harmadik és negyedik arab ország a régióban, ami békemegállapodást ír alá a zsidó állammal az Egyiptommal kötött 1979-es és a Jordániával kötött 1994-es egyezmény óta, melyek drasztikusan újrarajzolták Közel-Kelet politikai térképét.

Számos diplomáciai forrás szerint Omán lehet a következő a sorban, melynek vezetője a múlt héten tárgyalt Trump elnökkel. Szaúd-Arábia, ami megnyitotta légterét az izraeli és amerikai delegátusok repülőjárata előtt az augusztusi történelmi útjukon az Egyesült Arab Emírségekbe, szintén felmerült lehetséges békepartnerként, bár az hivatalosan ennek ellentmondó állításokat tett.

 

Hosszú út vezetett az Egyesült Arab Emírségekkel kötött megállapodásig – állítja Dore Gold izraeli diplomata, aki személyesen is részt vett a békefolyamatban. A volt ENSZ-nagykövet szerint

más országok is követhetik a példát, ha eldöntik, hogy Iránnal vagy Izraellel szeretnének együttműködni a jövőben. Egyszerre a kettő nem megy

– mondta lapunknak Gold.

"A palesztinok végül csatlakozni fognak a békemegállapodáshoz" 

- jelentette ki Donald Trump amerikai elnök kedden reggel a Fox televíziónak az Izrael, valamint az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein közötti békemegállapodás aláírása előtti órákban nyilatkozva.

"Ha ez nem így lesz, akkor kimaradnak"

 

- szögezte le, hozzátéve, hogy "a palesztinokkal nagyon nehéz tárgyalni".

Trump az aláírást megelőző sajtótájékoztatón kijelentette, további 5-6 ország köt várhatóan békét Izraellel a nem túl távoli jövőben. Netanjahu pedig leszögezte, országa egyáltalán nem érzi magát elszigetelve, történelmének legjobb diplomáciai győzelemsorozatát éli át, és ha van valaki, aki körül egyre fogy a levegő a régióban, az Irán. Trump elnök arra is utalást tett, hogy előbb utóbb a palesztinokat és Iránt is meg fogják nyerni a békének, de ehhez ki kell várni az amerikai választások eredményét.

Magyarországot tisztelet övezi a Fehér Házban

Szijjártó Péter azt követően nyilatkozott, hogy Washingtonban egyedüli uniós külügyminiszterként részt vett Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján. A miniszter szerint a Fehér ház kertjében tartott esemény a törtélemkönyvek lapjaira kerülhet. Két olyan megállapodást írtak alá, amely teljesen új fejezetet nyithat, a háborúzás, a terrorizmus helyét átveheti a béke.

Ez - mint kiemelte - azért is fontos, mert a Közel-Kelet biztonsága befolyásolja Európa biztonsági helyzetét is. A miniszter úgy vélekedett: Donald Trump amerikai elnök olyan teljesítményt nyújtott, olyan megállapodásokat hozott tető alá, amelyeket nem sokan gondoltak volna.

"Ilyenekért szoktak Nobel-békedíjat kapni"

- jegyezte meg.

A külügyminiszter útja során több megbeszélést is folytatott, például Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval és Mark Meadows-zal, Donald Trump kabinetfőnökével.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata még sosem volt ilyen jó.

Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump is őszintén, világosan beszél víziójáról, a politikai korrektség, a képmutatás egyikőjükre sem jellemző, ez pedig megteremti a kiváló együttműködés lehetőségét. Továbbá mindketten határozottan fellépnek az illegális migrációval szemben, hasonlóan gondolkodnak a keresztény közösségek védelméről, a családok támogatásáról, továbbá világpolitikai kérdésekben is egyetértenek.

Magyarországot, a magyar kormányt, a magyar miniszterelnököt egyértelmű tisztelet, nagyrabecsülés és támogatás övezi a washingtoni Fehér házban

- jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter

Szijjártó Péter találkozott továbbá David Cornsteinnel, aki budapesti nagykövetként befejezi tevékenységét, novemberben visszatér az Egyesült Államokba. Ennek kapcsán a miniszter azt is elmondta, hogy javaslata szerint - amit Orbán Viktor el is fogadott - Takács Szabolcs, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a Brexit Magyarországot érintő külpolitikai és külgazdasági hatásai kezelésének összehangolásáért felelős miniszteri biztosa lehet Magyarország következő washingtoni nagykövete.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!