Megbukott az Izrael-ellenes egység: újabb arab ország kész megbékülni a zsidó állammal
Donald Trump bejelentette: Bahrein is kész normalizálni kapcsolatait Izraellel
Megbukott az Izrael-ellenes egység: újabb arab ország kész megbékülni a zsidó állammal

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 09. 11.
Amerikai közreműködéssel az Egyesült Arab Emírségek után Bahrein is úgy döntött, normalizálja kapcsolatait a zsidó állammal. A hírt Donald Trump amerikai elnök jelentette be „történelminek” nevezve az egyezményt. 

Trump röviddel Hamad bin Isza Al Kalifa bahreini királlyal és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetése után Twitter-oldalán üdvözölte a döntést. 

"Újabb történelmi áttörés történt ma! Két nagyszerű barátunk, Izrael és Bahrein királysága békemegállapodásról egyezett meg – így ők a második arab ország az elmúlt 30 napban, ami békét kötött Izraellel!”

- jelentette ki az amerikai elnök.

„Történelmi áttörés ez a Közel-Kelet békéjének előmozdításában” 

- szögezte le a két ország közös nyilatkozatában. 

"Közvetlen párbeszéd és kapcsolat létesítése e két dinamikus társadalom és fejlett gazdaság között tovább fogja vinni a Közel-Kelet pozitív átalakulását, és növelni fogja a régió stabilitását, biztonságát és prosperitását.”

Netanjahu szerint az egyezmény „a béke új éráját” jelzi. 

"Annyi éven át fektettünk a békébe és most a béke fektet belénk.”

Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya és tanácsadója szintén Twitteren reagált a történelmi döntésre, férjének Jarednek tulajdonítva az érdemet, aki a múlt héten tárgyalt a bahreini királlyal és a szaúdi koronaherceggel (kérdés, hogy vajon Szaúd-Arábia lesz-e a következő békekötő a sorban). 

Trump elnök már csütörtökön sejtette, hogy újabb ország fogja követni az Emírségeket a békekötésben, akkor még konkrét országot, de utalgatott rá, hogy Szaúd-Arábia előbb-utóbb meg fogja tenni a lépést.

Tárgyalói más öbölmenti országokat, többek között Ománt is, próbálnak rávenni arra, normalizálja kapcsolatait Izraellel. 

(Jpost/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!