hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Mi a gond az isztambuli egyezménnyel?

Lengyelország kilép a Nők Elleni Erőszakról szóló Isztambuli Egyezményből – méghozzá jó okkal. Ennek nyomán más országok is a kilépés mellett dönthetnek.

Techóriások küzdelme Trump ellen: Ki hekkeli meg az amerikai elnökválasztást?

Miután a világjárvány többnyire az online térre szűkítette le az elnökválasztási kampányt, a társadalmi életet monopolizáló közösségimédia-óriásoknak minden eddiginél nagyobb szerepük lehet abban, hogy az emberek újraválasztják-e Donald Trumpot. Az elmúlt 3 és fél évben azonban pontosan ennek az ellenkezőjén dolgoztak.

Belföld

A tízmillió virológus országa - Lukács András biofizikus véleménycikke

Azon túl, hogy ebben az országban mindenki ért a focihoz és a közoktatáshoz, az elmúlt hónapokban az is kiderült, hogy nincs ez másként a vírussal sem. A Facebookon terjedő legváltozatosabb posztok alapján úgy tűnik, a tízmillió virológus országa lettünk; a vírusról, a pandémia kezeléséről mindenkinek van véleménye, és ezt sajnos meg is osztja.

„A honfoglaló magyarság soknemzetiségű közösség volt" - Interjú Neparáczki Endrével

Nemzetközi eredmények is megerõsítik a magyar kutatók téziseit, miszerint az ázsiai hunok férfi ágú genetikai vonalai közösek lehettek a honfoglaló magyarokéval és az Árpád-házzal – adta hírül a Magyarságkutató Intézet. A témáról Neparáczki Endrével, az intézmény Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatójával beszélgettünk.

Hit és értékek

„Nem felejtünk és nem bocsátunk meg” - 15 éve kísért a gázai kivonulás traumája

A napokban bejelentett arab–izraeli megállapodás egyik újdonsága, hogy Izraelnek nem kell feltétlenül területekről lemondania a békéért cserébe. Ennek ellentéte történt most 15 éve, amikor a zsidó állam önként számolta fel a településeit a Gázai övezetben, válaszként pedig nem békét, hanem rakéták ezreit és szüntelen terrorfenyegetést kapott.

Közel-Kelet: Izrael és az Emirátusok egyezsége csak a kezdet lehet

Heteken belül aláírhatják Washingtonban a történelmi megállapodást az Egyesült Arab Emírségek és Izrael között. A lépést további békeegyezmények követhetik, akár rövid időn belül. A zsidó–arab megbékélés új helyzetet teremthet a Közel-Keleten – stratégiai, gazdasági és spirituális értelemben egyaránt.

HÁTTÉR

Meghekkelt testek: Egyre népszerűbb a kiborglét

Egy szépen berendezett teremben szabályos sorokban értelmiségi megjelenésű, mosolygós emberek ülnek nyugodtan. Elöl egy asztalnál egy huszonéves lány tartja éppen a kezét egy fiatalembernek. Aztán hirtelen ováció és tapsvihar zúg fel: kiberszületésnapja alkalmából éltetik a lányt, akinek a kezébe éppen mikrochipet ültettek.

Az amerikai titkosszolgálat eredete

A Culper Ring egy, az amerikai függetlenségi háborúban George Washington által létrehozott szupertitkos csoport volt, legfőbb feladatkörét a kémkedés adta. A mára már felfedett, rejtélyes kémhálózatot 1778-ban, New York város brit megszállása idején hozták létre.

A virtuális játékok árnyoldala

Az online játékvilágban minden elérhető, de szinte semmi nem realizálható. Ez a kettősség pedig egy idő után mentális zavart okozhat bárkinél, különösen, ha a való életben is gondokkal küszködik az ember. Erre világított rá a gamer világ egyik legnagyobb legendájának öngyilkossága is.

KÁVÉSZÜNET

Amazing Grace

Az Amazing Grace a világ egyik legismertebb dala – naponta sokszor elhangzik keresztény istentiszteleteken, számtalan feldolgozása ismert a legkülönbözőbb előadóktól. A keresztény hit és főképpen a megváltás tömör összegzése ez a szívhez szóló himnusz, amelynek minden sora személyes jellegű. Szövege a szerző, John Newton pálfordulásának története, aki Lutherhez hasonlóan egy életveszélyes viharból megmenekülve tett fogadalmat Isten követésére.(2010. 08. 19.)

Aszály, éhezés és egy életmentő ötlet: A fiú, aki befogta a szelet

Egy krízishelyzet megoldása néha a legváratlanabb helyről érkezik: éppen attól, aki mindennap saját bőrén tapasztalja egy probléma terhét. William Kamkwamba, egy lemorzsolódott gimnazista útja Malawiban a teljes kiszolgáltatottságtól a világhírnévig.

Nem csak a koronavírus jelent kihívást a sportvilágban

Buborékliga, folyamatos tesztelések, BLM-kampány az egyik oldalon; éjszakai partizások, kényszerpihenő, a távolságtartás hiánya a másik oldalon. Igen ellentmondásosan zajlanak a szezonzáró bajnokságok Amerikában; a szurkolók hiánya mellett a felfordult társadalmi állapotok sem könnyítik meg a sportolók dolgát.

A l’Oréal-sztori: Hogyan befolyásolta a kozmetikai cég a 20. század eseményeit?

Briliáns vegyész és marketingguru, náciszimpatizáns és odaadó apa – Eugène Schueller, a l’Oréal alapítója ellentmondásos örökséget hagyott lányára, a múlttal való szembenézés pedig csak később történt meg.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!