hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az amerikai titkosszolgálat eredete
Washington kémhálózata, a Culper Ring
Az amerikai titkosszolgálat eredete

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 08. 17.
A Culper Ring egy, az amerikai függetlenségi háborúban George Washington által létrehozott szupertitkos csoport volt, legfőbb feladatkörét a kémkedés adta. A mára már felfedett, rejtélyes kémhálózatot 1778-ban, New York város brit megszállása idején hozták létre.

A Culper Ring létezését akkora homály fedte, hogy csupán az 1930-as években tárták a nagy nyilvánosság elé azt a tényt, hogy egyáltalán működött ilyen csoport. Másfél évszázadon át az ügynökségnek még a puszta létét is teljes titok övezte, pedig az amerikai függetlenségi háború kimenetelében igen jelentős szerepet játszott.

Leplezett volta ellenére szükségesnek tartották, hogy valamilyen névvel illessék a hírszerző csoportosulást; így George Washington, a társaság alapítója, későbbi amerikai elnök (1789–1797) a „Culper” névre tett javaslatot. Az ötlet a Virginia állambeli Culperer megye nevéből jött, ahol Washington földmérőként dolgozott fiatal éveiben. 

A hálózat születése

A szervezet tulajdonképpen akkor jött létre, amikor Washington az 1778-as évben egy Caleb Brewster nevű hadnagy felajánlását elfogadva engedélyezte, hogy a férfi hírszerző tevékenységet folytasson a brit katonai erőkkel kapcsolatosan. Brewster tevékenysége eredményességén és a megbízható értesüléseken felbuzdulva a leendő amerikai elnök egy tábornok irányítása alá vonta a hadnagyot, és elrendelte, hogy további ügynököket toborozzanak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!