hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A tízmillió virológus országa - Lukács András biofizikus véleménycikke
Kommentelők, akik mindenhez is értenek
A tízmillió virológus országa - Lukács András biofizikus véleménycikke

Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 08. 18.
Azon túl, hogy ebben az országban mindenki ért a focihoz és a közoktatáshoz, az elmúlt hónapokban az is kiderült, hogy nincs ez másként a vírussal sem. A Facebookon terjedő legváltozatosabb posztok alapján úgy tűnik, a tízmillió virológus országa lettünk; a vírusról, a pandémia kezeléséről mindenkinek van véleménye, és ezt sajnos meg is osztja.

A véleményszabadság természetesen nagyon fontos, de a Facebook és az egyéb közösségi platformok nagyon rossz irányba vitték el a véleménynyilvánítás ügyét. 
A közösségi oldalak berobbanásával ma már mindenki lehet hírforrás és hírközlő, miközben a közölt információ nem esik át azon az ellenőrzési folyamaton, amelyen korábban egy-egy nyomtatott cikk átment. 

Bő húsz évvel ezelőtt Stephen Glassnak még meg kellett vezetnie saját lapjának ellenőrző csapatát, hogy a valósággal nem sok kapcsolatot ápoló történetei nyomtatásban jelenjenek meg a New Republicban. Mellesleg ő is megérezte az idők szelét, mert a fact-checking csapat megtévesztésére állításait alátámasztó álweboldalt hozott létre. A Facebook-univerzumban hírek, közlések milliói jelennek meg nap mint nap úgy, hogy az olvasónak esélye sincs ezek többségének hitelességét ellenőrizni, így valójában egyszerűbb abból kiindulni, hogy nem is azok. A Facebook-kultúra (egyben a jelenleg domináns világkultúra) másik problémája a kényszeres közlés és véleménynyilvánítás, miközben nyilvánvaló, hogy az ember nem tud minden kérdésben megalapozott véleményt alkotni.

Azt állítani, hogy nincs veszély, annyira megalapozott, mint Csernobil határában azt mondani, hogy nincs is sugárzás. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!